Среда, 12 августа 2020 г.
  • EUR: 19.51
  • USD: 16.55
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 27/25 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Tulbure: Partidele de opoziție nu trebuie să participe la alegeri, dacă guvernarea va modifica sistemul electoral contrar avizului Comisiei de la Veneția

16:07 2017-06-19

Класс!Partidele de opoziție trebuie să dea dovadă, de această dată, că nu vor mai cădea în capcana întinsă de guvernare și să anunțe cu fermitate că nu vor participa la alegeri parlamentare dacă regimul oligarhului Plahotniuc va modifica totuși sistemul electoral, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția.

Declarația a fost făcută de fostul reprezentant al Moldovei în Consiliul Europei și ONU, Alexei Tulbure luni, 19 iunie, în cadrul conferinței ”Sistemul electoral al Republicii Moldova: ieri, azi, mâine”.

”După concluzia Comisiei de la Veneția cred că este inutil să discutăm avantajele și dezavantajele diferitor sisteme. Acum trebuie să afirmăm sus și tare că acest proiect de lege trebuie să fie retras, adoptarea lui este imposibilă și de neconceput. Dacă ei totuși îl vor vota aceasta va însemna că Moldova este exclusă din sistemul relațiilor internaționale sub aspectul funcționării instituțiilor statului, apărarea drepturilor fundamentale etc.”, a declarat Alexei Tulbure.

În opinia sursei citate, ”nu există cale de întoarcere, nu putem să revenim în trecut, trebuie să privim în viitor. Ceea ce se întâmplă astăzi este rezultatul degradării treptate și, spre regret, ireversibile, a democrației. S-a produs nu pentru că puterea din Moldova a fost capturată de un manager (nu politician!), ci pentru că au căzut pe rând cei care i-au opus rezistență: oameni, politicieni, instituții. Iată că astăzi nu avem unde cădea, nu avem unde da înapoi. Trebuie să luptăm pentru restabilirea instituțiilor statului care, dacă vor funcționa, îi vor opri în viitor pe astfel de oameni ca Plahotniuc, Filat și alții. Statul în asta va fi ajutat de societatea civilă”.

”Acum nu avem unde da înapoi. Asta înseamnă că dacă va fi modificat sistemul electoral, partidele de opoziție trebuie să declare că nu vor participa la alegeri. Pentru că, în opinia mea, nu are rost să participi la aceste alegeri, pentru că acestea nu sunt alegeri. Participarea la ele nu va aduce un beneficiu nici partidelor, nici cetățenilor acestei țări. Va fi doar complicitate și consolidarea acestui regim banditest”, consideră Tulbure, specificând că așa ceva a mai fost.

Totodată, Tulbure nu exclude că acest proiect de lege va fi retras, iar ”noi toți am pierdut timp și forțe pentru a lupta cu această inițiativă a lor – de a schimba sistemul electoral. Vom ajunge în situația în care vom avea alegeri similare celor din 2014, din 2016, desfășurate în aceleași condiții – în condițiile unor instituții capturate, aflate sub control total de către un singur partid și șeful acestuia: CEC, Procuratura, sistemul de justiție, MAI”. 

”Concluzia: dacă nu vom avea timp suficient ca, în stradă, cu ajutorul partenerilor noștri, să depolitizăm măcar careva instituții (cum ar fi CEC-ul), trebuie și în acest caz să declarăm că participarea la alegeri este lipsită de sens și să renunțăm la ele.

A venit timpul pentru măsuri radicale – asta nu înseamnă extremism, asta înseamnă acțiuni pragmatice și analiza a ceea ce se întâmplă: noi pur și simplu nu mai trebuie să participăm la distrugerea democrației, la nimicirea acelor fărămituri ale instituțiilor democratice care au mai rămas în această țară”, concluzionează Tulbure.

Pe final, expertul constată ”viziuni și poziții similare asupra acestei probleme la diferite forțe sociale și politice de opoziție, la diferite segmente – avem acea unitate, pe care trebuie să o susținem”.