Среда, 03 июня 2020 г.
  • EUR: 19.54
  • USD: 17.5
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Leancă pus la zid//Și FMI dezminte declarațiile vicespeakerului Parlamentului

15:33 2017-06-16

Класс!După ce Banca Mondială a dezavuat declarațiile vicepreședintelui Parlamentului, fostului Premier, Iurie Leancă, iată că reacționează și Fondul Monetar Internațional cu o dezmințire publică.

FMI reacționează după ce Leancă a încercat să pună pe umerii Băncii Mondiale și FMI responsabilitatea pentru furtul miliardul din sistemul bancar al țării, afirmând că a semnat garanția DOAR DUPĂ recomandarea Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional.

Potrivit unei declarații remise presei, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan a specificat că dar Guvernul Leancă a decis să acţioneze în alt mod şi ”nu a urmat recomandările FMI” privind subiectele legate de restructurarea celor trei bănci (BEM, Banca Socială și Unibank).

„FMI a avut cu regularitate consultări cu autoritățile privind subiectele legate de restructurarea Băncii de Economii (BEM) și a grupului de bănci asociate cu BEM. FMI a acordat asistenţă tehnică substanţială privind aceste chestiuni. Am atras atenţia asupra diverselor probleme şi riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menţiona clar despre: 

- fragilitatea situaţiei la BEM şi la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii;
- prezenţa unor indicii de tăinuire activă a informaţiei privind beneficiarii finali şi persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor;
- importanţa protejării autorităţilor de reglementare de ingerinţele politicului şi necesitatea de a adopta în regim de urgenţă legislaţia necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuţiile de reglementare ale Băncii Naţionale a Moldovei şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare;
- necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecţia membrilor consiliilor de administrare şi a angajaţilor BNM şi CNPF”, anunță un comunicat al FMI.

Totuşi, potrivit sursei citate, ”Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI. În absenţa unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultaţii şi nu putea impune careva condiţii”, potrivit comunicatului emis de FMI.

La 10 iunie, Iurie Leancă a postat pe rețele de socializare un mesaj în care afirmă că: ”am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”. El explică că a semnat garanția Guvernului pentru băncile lui Ilan Shor ca ”oamenii să nu rămână fără depunerile pe viață”.

„La puşcărie vor sta toţi cei care au fost implicaţi în furtul din sistemul bancar. Compania Kroll, care apropo a fost adusă la insistenţa mea, sunt sigur că va face lumină în cazul BEM, deoarece în timp ce noi lucram 24/24 pentru Acordul de Asociere, liberalizarea regimului de vize, autobuze şcolare, investiţii, .., alţii furau banii agonisiţi de oamenii simpli. Toţi au înţeles că acea garanţie a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viaţă. Am semnat garanţia doar după consultarea/recomandarea instituţiilor financiare internaţionale: Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional”, afirma Leancă pe 10 iunie curent.

În replică, Banca Mondială a anunțat, printr-o declarație, că nici nu ştia despre intenţiile Guvernului Leancă de a acorda garanţia către băncile lui Shor, până la momentul intrării acesteia în vigoare.

”Cu privire la o declarație recent circulată în rețelele de socializare. Garanția Guvernului pentru Banca Națională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale. Mai mult ca atât, Banca Mondială nu știa despre intențiile Guvernului în ceea ce privește garanția, pînă la momentul intrării acesteia în vigoare”, se spune în declarația Băncii Mondiale.

Amintim că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au acordat împrumuturi dubioase în valoare totală de 1 miliard de dolari sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB). Banii, care reprezintă aproximativ o treime din activele bancare ale Moldovei, au fost scoase din cele trei bănci, controlate de milionarul Ilan Shor, prin scheme dubioase şi tranzacţii ilicite.

În toamna anului 2014, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială asupra celor trei bănci, acordându-le un credit de urgenţă de 9,5 miliarde de lei, după o hotărâre secretă a Guvernului Leancă.

Fondurile, acordate sub garanția Guvernului Leancă, urmau să fie rambursate până la 27 martie 2015, ceea ce nu s-a întâmplat. În schimb, la finele lunii martie 2015, printr-o hotărâre la fel, secretă, Guvernul Gaburici a luat o decizie prin care BNM a acordat suplimentar 6,5 miliarde de lei celor trei bănci falimentare.

Scandalul financiar a afectat grav situația economică din țară, a provocat devalorizarea monedei naționale și creșterea drastică a prețurilor.

Ulterior, cele trei bănci fălite au fost lichidate, iar miliardul furat a fost transformat în datorie de stat și pus pe umerii cetățenilor.