Четверг, 13 августа 2020 г.
  • EUR: 19.56
  • USD: 16.61
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 21/19 ° Завтра: 29/27 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Noi reguli pentru acordarea concediilor. Acestea nu vor mai putea fi amânate de către angajatori

16:30 2017-06-15

Класс!Fără concedii de odihnă amânate de la un an la altul. Angajatorul va fi obligat să ofere salariatului cel puțin 14 zile de concediu anual. În prezent, conform articolului 118 din Codul muncii, concediul, cu consimţământul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanţilor salariaţilor, poate fi amânat pe anul de muncă următor.

Astfel, în anul următor salariatul va beneficia de 2 concedii, care pot fi cumulate sau divizate în baza cererii scrise. Prevederea este stipulată într-un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Codului muncii, scrie bizlaw.md.

De asemenea, angajatorul va fi obligat să elibereze salariatului certificatul cu privire la munca în cadrul unității respective în mod gratuit. Autorii proiectului susțin că, astfel, vor fi excluse abuzurile din partea angajatorilor.

Ordinul angajatorului cu privire la încetarea contractului individual se va aduce la cunoștința salariatului, sub semnătură, cel târziu la data eliberării din serviciu, cu excepția cazului când salariatul nu lucrează până în ziua eliberării din serviciu (absența nemotivată de la serviciu, privațiune de libertate etc.).

De asemenea, sunt propuse modificări și la partea ce ține de suspendarea contractului individual de muncă. Astfel, suspendarea, cu excepţia anumitor cazuri, se va face prin ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) angajatorului, care se aduce la cunoştinţa salariatului, sub semnătură, cel târziu la data suspendării contractului individual de muncă sau reluării activității de muncă.

Noi prevederi privind concediul anual de odihnă

Alte modificări țin de acordarea concediului anual de odihnă. Astfel, în cazuri excepționale, când acordarea integrală a concediului de odihnă anual salariatului în anul de muncă curent poate să se răsfrângă negativ asupra bunei funcționări a unității, o parte din concediu, cu consimțământul scris al salariatului și cu acordul scris al reprezentanților salariaților, poate fi amânată pe anul de muncă următor. În asemenea cazuri, în anul de muncă curent, salariatului i se vor acorda cel puțin 14 zile calendaristice din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă urmând a-i fi acordată până la sfârșitul anului următor.

Proiectul mai prevede, de asemenea, că doar salariații trimiși la studii de către angajator vor beneficia de durata redusă a timpului de muncă, de concedii suplimentare cu menținerea integrală sau parțială a salariului mediu și alte înlesniri stabilite de Guvern.

Totodată, autorii inițiativei propun ca salariaților care s-au înmatriculat din proprie inițiativă în instituțiile de învățământ superior sau mediu de specialitate, acreditate în condițiile legii, la secțiile serale și fără frecvență și care învață cu succes, li se pot acorda anumite garanții și compensații în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.

Sursa: bizlaw.md