Среда, 03 июня 2020 г.
  • EUR: 19.54
  • USD: 17.5
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Leancă a fost prins cu minciuna//Banca Mondială a dezavuat declarațiile vicepreședintelui Parlamentului

11:31 2017-06-15

Класс!Noul vicepreședinte al Parlamentului, fostul Premier și transfug din PLDM în majoritatea ”democratică” a oligarhului Vladimir Plahotniuc în Legislativ, Iurie Leancă, a fost prins cu minciuna, chiar de către reprezentanții Băncii Mondiale. Banca Mondială afirmă că nici nu ştia despre intenţiile Guvernului Leancă de a acorda garanţia către băncile lui Shor, până la momentul intrării acesteia în vigoare.

După ce Leancă a încercat să pună pe umerii Băncii Mondiale responsabilitatea pentru furtul miliardul din sistemul bancar al țării, afirmând că a semnat garanția DOAR DUPĂ recomandarea Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, instituția financiară internațională a dezavuat declarațiile acestuia.

BM a emis o declarație specială în acest sens, publicată pe site-ul instituției:

”Cu privire la o declarație recent circulată în rețelele de socializare. Garanția Guvernului pentru Banca Națională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale. Mai mult ca atât, Banca Mondială nu știa despre intențiile Guvernului în ceea ce priveste garanția, pînă la momentul intrării acesteia în vigoare”, se spune îm declarația Băncii Mondiale.

Amintim că la 10 iunie, Iurie Leancă a postat pe rețele de socializare un mesaj în care afirmă că: ”am semnat garanția doar după consulatarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”. El explică că a semnat garanția Guvernului pentru băncile lui Ilan Shor ca ”oamenii să nu rămână fără depunerile pe viață”.

„La puşcărie vor sta toţi cei care au fost implicaţi în furtul din sistemul bancar. Compania Kroll, care apropo a fost adusă la insistenţa mea, sunt sigur că va face lumină în cazul BEM, deoarece în timp ce noi lucram 24/24 pentru Acordul de Asociere, liberalizarea regimului de vize, autobuze şcolare, investiţii, .., alţii furau banii agonisiţi de oamenii simpli. Toţi au înţeles că acea garanţie a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viaţă. Am semnat garanţia doar după consultarea/recomandarea instituţiilor financiare internaţionale: Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional”, afirma Leancă pe 10 iunie curent.

Amintim că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au acordat împrumuturi dubioase în valoare totală de 1 miliard de dolari sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB). Banii, care reprezintă aproximativ o treime din activele bancare ale Moldovei, au fost scoase din cele trei bănci, controlate de milionarul Ilan Shor, prin scheme dubioase şi tranzacţii ilicite.

În toamna anului 2014, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială asupra celor trei bănci, acordându-le un credit de urgenţă de 9,5 miliarde de lei, după o hotărâre secretă a Guvernului Leancă.

Fondurile, acordate sub garanția Guvernului Leancă, urmau să fie rambursate până la 27 martie 2015, ceea ce nu s-a întâmplat. În schimb, la finele lunii martie 2015, printr-o hotărâre la fel, secretă, Guvernul Gaburici a luat o decizie prin care BNM a acordat suplimentar 6,5 miliarde de lei celor trei bănci falimentare.

Scandalul financiar a afectat grav situația economică din țară, a provocat devalorizarea monedei naționale și creșterea drastică a prețurilor.

Ulterior, cele trei bănci fălite au fost lichidate, iar miliardul furat a fost transformat în datorie de stat și pus pe umerii cetățenilor.