Суббота, 26 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 16.77
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 22/20 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Mascații de la ”Pantera” au bătut mai mulți minori, deținuți în Penitenciarul nr. 13 (VIDEO)

17:01 2017-06-06

Класс!Mai mulți deținuți ai Penitenciarului nr. 13 au fost bătuți de către mascații de la ”Pantera”. Asta după ce opt deținuți ar fi încercat să evadeze în noaptea de vineri spre sâmbătă, 3 iunie.

Surse ale portalului ”Crime Moldova” au menționat că printre cei care au avut de suferit sunt câțiva minori, iar infracțiunea a fost înregsitrată de camerele de luat vederi. Administrația penitenciarului neagă acuzațiile.

Mascaţii de la „Pantera” au fost solicitaţi de către conducerea Penitenciarului după ce supraveghetorii i-ar fi prins în flagrant pe cei opt deţinuţi în timp ce aceștia încercau să părăsească izolatorul printr-un tunel săpat sub zidul închisorii. Se presupune că deținuții se îndreptau în direcţia Complexului Memorial ”Eternitate”.

Sursele ”Crime Moldova” susţin că tunelul a fost săpat din celula  nr.116, care se află sub celula nr.127, unde actualmente se află fostul Prim-ministru, Vlad Filat.

Aceleași surse afirmă că pe lângă  cei 8 deținuți, care au încercat să evadeze, ar fi fost pedepsiţi şi alţi pușcăriași, inclusiv şi minorii din celulele 158, şi 159. Aceștia au transmis următorul mesaj: „Ne-au bătut pe toţi! Vă rog să nu lăsați aşa, trebuie expertiză, anchetă...”. Victimele însă nu au depus plângeri, după ce ar fi fost intimidaţi de administraţia închisorii.

În ziua în care au avut loc descinderile, în apropiere de Penitenciarul nr. 13 a fost văzută o ambulanță și mașini de poliție. Mascații au fost văzuți și în tuneluri.

Șeful Direcției relații publice și mass-media, Oleg Pîntea a infirmat informațiile privind acțiunile de violență în raport cu minorii deținuți în Penitenciarul nr. 13.

„Sâmbătă au avut loc activități de regim, adică mai multe măsuri care nu sunt ieșite din comun și au loc în mai multe penitenciare din țară. La fața locului nu a fost nicio ambulanță și nimeni din deținuți nu a fost bătut”, a menționat Pîntea.

Totodată, procurorul-șef al Secției de combatere a torturii de la Procuratura Generală, Ion Caracuian a declarat pentru ”Crime Moldova” că a fost informat despre acest caz de către o organizaţie neguvernamentală. „Noi vom efectua neapărat un control complex. Deocamdată nu am primit nici o plângere”, a declarat Caracuian.

De menționat că în prezent la şefia Penitenciarului nr.13 se află fostul poliţist, Igor Pîntea care are statut de învinuit într-un dosar penal intentat pentru aplicarea torturii în aprilie 2009.

Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera” a fost fondat în data de 1 aprilie 1991 şi este o subdiviziune a Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Unul dintre conducătorii detașamentului ”Pantera” este Gheorghe Damir (fratele lui Dorin Damir, finul de cununie al președintelui PD, Vladimir Plahotniuc).