Среда, 03 июня 2020 г.
  • EUR: 19.54
  • USD: 17.5
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Expert economic despre contractul cu MoldGRES: A fost lăsat la discreția partidului lui Plahotniuc

15:47 2017-06-06

Класс!Contractul de procurare a energiei electrice de la MoldGRES (Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană), încheiat de SA Energocom, ministerul Economiei (subordonat politic partidului oligarhului Vladimir Plahotniuc), a trezit nedumerirea și indignarea experților economici și energetici.

”Dacă autorităţile tac, explicăm noi ce se întâmplă. E foarte grav, din câteva motive. (1) Va creşte datoria la gaz. (2) Ministerul Economiei impune consumatorii din Moldova să finanţeze regimul separatist. Noi achităm şi costul gazului din care este produsă energia, iar aceşti bani ajung direct în aşa-numitul buget transnistrean. (3) Se încalcă recomandările Secretariatului Comunităţii Energetice din UE, care prevăd excluderea furnizorilor de energie care nu plătesc materia primă (în cazul dat MoldGRES nu plăteşte gazul). Însă această redomandare a fost exclusă de Ministerul Economiei”, afirmă expertul în energie, Sergiu Tofilat.

Potrivit sursei citate, odată cu intrarea în vigoare a acestui contract, vom avea o creștere a datoriei la gaz cu 228 de milioane de lei lunar. ”Pentru fiecare kWh de energie procurat de la MoldGRES, datoria la gaz va creşte cu 1,20 lei. Dacă vom procura 70% din energie de la ei (270 x 70% = 190 mln kWh lunar), datoria la gaz va creşte cu 228 mln lei lunar!”, constată expertul.

Tofilat mai menționează că ”nu există prevederi legale despre modul cum se încheie contractele de procurare a energiei. Există doar un ordin al Ministerului Economiei privind anumite reguli, dar acesta are caracter de recomandare. Practic totul este la discreţia Ministerului Economiei şi respectiv a conducerii Partidului Democrat”.

Expertul subliniază că ”în prezent importăm energie doar din Ucraina (”DTEK Trading”) şi nu există confirmare oficială că ei vor înceta livrările. Mai mult ca atât, dacă vom procura mai puţină energie de la ei, există riscul să fim acţionaţi în judecată pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale!”.

”Semnarea contractului de procurare a energiei de la MoldGRES este clar în favoarea Federaţiei Ruse, care are interesul să menţină conflictul transnistrean şi să păstreze astfel Republica Moldova în sfera de influienţă a Federaţiei Ruse. Ale cui interese le promovează Partidul Democrat?!”, se întreabă expertul și promite ca miercuri, 7 iunie să organizeze o conferință de presă la acest subiect.

Amintim că la 6 iunie, SA Energocom, ministerul Economiei, aflat sub controlul partidului oligarhului Vladimir Plahotniuc, a anunțat despre semnarea unui nou contract de procurare a energiei electrice cu compania rusă care controlează Hidrocentrala „Moldavskaia GRES”.

Autoritățile au informat publicum post-factum, anunțând că deja contractul a intrat în vigoare la 5 iunie.

Potrivit celor de la Energocom, DTEK Trading (Ucraina, de unde Moldova importa energie) urmează să livreze 30% la sută din necesităţile Republicii Moldova, iar Moldavskaia GRES – 70%.

Ambele contracte, și cel cu cu furnizorul de la Cuciurgan, şi cel din Ucraina (semnat în luna martie) sunt valabile până la 31 martie 2018.