Пятница, 14 августа 2020 г.
  • EUR: 19.79
  • USD: 16.71
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


UNICEF: Europa Centrală și de Est - cu cei mai mulți copii aflați în îngrijire rezidențială

12:26 2017-06-02

Класс!Cel puțin 2,7 milioane de copii sunt în îngrijire rezidențială în întreaga lume, potrivit unei noi estimări a UNICEF. Europa Centrală și de Est s-a dovedit a avea cea mai înaltă rată la nivel mondial, cu 666 copii care trăiesc în îngrijire rezidențială la 100.000 de persoane, de peste 5 ori peste media globală de 120 copii la 100.000 persoane.

Cu toate acestea, cifrele, publicate în revista "Abuzul și Neglijarea Copiilor", sunt doar vârful aisbergului, cu lacune mari în majoritatea țărilor în ceea ce privește colectarea și acuratețea datelor.

"În îngrijirea rezidențială, cum ar fi instituțiile sau orfelinatele, copiii care sunt deja vulnerabili din cauza separării de familie, se confruntă cu un risc crescut de violență, abuz și daune pe termen lung pentru dezvoltarea lor cognitivă, socială și emoțională", a spus Cornelius Williams, Director Asociat pentru Protecția Copilului, UNICEF.

Prioritatea este de a tine copiii in afara îngrijirii rezidențiale si împreună cu familiile lor, in special in primii ani.

Noua estimare a UNICEF se bazează pe date din 140 de țări. Europa Centrală și de Est s-a dovedit a avea cea mai înaltă rată la nivel mondial, cu 666 copii care trăiesc în îngrijire rezidențială la 100.000 de persoane, de peste 5 ori peste media globală de 120 copii la 100.000 persoane. Țările industrializate și Asia de Est și regiunea Pacificului au cea de-a doua și cea de-a treia cea mai înaltă pondere, cu 192 și respectiv 153 copii la 100 000 respectiv.

Studiul UNICEF subliniază faptul că multe țări încă nu dispun de un sistem funcțional care să vină cu cifre exacte privind numărul de copii aflați în îngrijire rezidențală. În multe țări, statisticile oficiale acoperă doar o mică parte din numărul real de copii care trăiesc în îngrijire rezidențială, iar copiii din centrele private nu sunt adesea luați în calcul.

"Este esențial ca guvernele să păstreze listele mai exacte și mai cuprinzătoare ale tuturor spațiilor de îngrijire rezidențiale existente, precum și să actualizeze în mod regulat numărul copiilor care trăiesc în aceste unități pentru a contribui la statistica înregistrărilor oficiale", a declarat Claudia Cappa, Specialist în Statistici UNICEF și coautor al studiului. "Astfel, vom putea măsura amploarea problemei și vom putea lucra cu guvernele pentru a răspunde în mod eficient."

Cercetările arată că principalii factori de risc care au ca rezultat plasarea copiilor în îngrijire rezidențială sunt dezintegrarea familiei, problemele de sănătate, inexistența sau insuficiența serviciilor sociale, disabilitatea și sărăcia.

Guvernele sunt îndemnate să reducă numărul de copii care trăiesc în îngrijirea rezidențială, prevenind separarea familiilor atunci când este posibil și căutând în celelalte cazuri alternative de îngrijire de tip familial, cum ar fi serviciile de asistență parentală profesionistă. Sunt de asemenea necesare investiții în programele comunitare de sprijinire a familiei, susțin cei de la UNICEF.