Среда, 03 июня 2020 г.
  • EUR: 19.54
  • USD: 17.5
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


O întreprindere de stat, obligată să îi achite 5,6 milioane de lei controversatei firme ”Energokapital”

10:42 2017-05-31

Класс!Curtea Supremă de Justiție a respins săptămâna trecută recursul companiei de stat Energocom și pe cel al SA Energokapital în litigiul privind livrarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan. Drept urmare, Energocom a fost obligat să achite peste cinci milioane de lei controversatei companii transnistrene care a servit drept intermediar la procurarea energiei electrice din regiunea transnistreană, scrie portalul ”anticoruptie.md”.

Inițial, Energkapital a solicitat în instanță să îi fie achitate 325.978.741 de lei cu titlu de datorie la plata pentru energia electrică livrată, alți 14.345.439 de lei cu titlu de datorie la plata penalităţilor aferente obligațiunilor restante, încă 12.906.038 de lei - cu titlu de dobândă pentru perioada întârzierii la plata obligaţiilor restante și 4.700.799 de lei cu titlu de prejudiciu pentru executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale.

După ce a examinat dosarul, la 16 august 2016, Judecătoria Centru, mun. Chişinău a decis încasarea de la  Energocom în beneficiul Energokapital  a sumei de 5,6 milioane de lei în calitate de penalitatea și dobândă de întârziere. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe.

Amintim că datoria de 325 de milioane de lei invocată de Energokapital în instanță a provocat critici în soietate. Experții independenți s-au declarat nedumeriți de suma impunătoare revendicată de compania-intermediară, fondată de companii off-shore.

Compania Energokapital cu sediul la Tiraspol, singura care intermedia până la începutul acestui an livrarea energiei electrice de la centrala din Cuciurgan către Republica Moldova, este controlată inclusiv de mai multe companii off-shore ce au legături directe cu firme implicate în furtul de circa un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, potrivit unei investigații a proiectului mediatic The Black Sea.

Proprietarii companiei Energokapital, care din 2014 intermediază distribuţia energiei electrice de la centrala din Cuciurgan spre Chişinău, sunt firme off-shore din China, Marea Britanie, insulele Seychelles şi Belize, „dându-se de bănuit că milioane de dolari ajung în buzunarele oficialilor moldoveni, ruși și transnistreni sau altor persoane fizice conectate la aceste administrații”.

Potrivit unor documente făcute publice în august 2016, Energokapital transfera zeci de milioane de dolari către off-shore-urile fondatoare, prin intermediul băncii moldovenești Victoriabank. Alexandr Haricikov, un anchetator din stânga Nistrului, care a făcut parte din așa-zisa comisie parlamentară specială de investigare a crizei valutare din Transnistria, relata că documentele pe care le deține demonstrează că banii plătiți pentru energie nici nu au ajuns în băncile transnistrene și au fost transferați automat, sub formă de dividende, companiei Ornament ART Limited, un off-shore din Hong Kong.

Sursa: anticoruptie.md