Среда, 26 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.35
  • USD: 17.86
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.73
Кишинев: 12/10 ° Завтра: 7/5 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Platon dezvăluie partenerilor europeni rolurile lui Leancă, Candu și Plahotniuc în furtul miliardului (DOC)

15:07 2017-05-19

Класс!Schema de scoatere a miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei a fost elaborată cu mult timp înainte ca societatea să afle despre ”jaful secolului”; ”furtul miliardului” a avut loc cu implicarea primelor persoane în stat, iar beneficiarul final al uneia din cele mai de rezonanță crime din istoria independenței Moldovei este oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Constatarea se conține în adresarea omului de afaceri Veaceslav Platon remis unui șir de ambasadori ai țărilor europene, dar și fracțiunilor parlamentare.

”Furtul miliardului” a fost planificat minuțios și realizat de persoanele, care au posibilitate nu doar să influențeze guvernarea, dar și să fie acea putere. Pentru a ajunge la rezervele Băncii Naționale, aceștia au trebuit să modifice numeroase legi și hotărâri ale Guvernului. Aceasta este o operațiune alcătuită din mai multe etape, dar nu o situație excepțională apărută neașteptat. Cronologia și minuțiozitatea de modificare a cadrului legal , denotă despre un proces bine gândit și organizat”, a scris Platon.

”După o analiză a evenimentelor care au avut loc, Dvs. fără dificultate veți vedea comanditarii și executorii acestei crime de rezonanță, care a zguduit nu doar poporul moldovenesc, dar și întreaga comunitate internațională. Vreau să menționez, că în rezervele Băncii Naționale se aflau bani ai Fondului Monetar Internațional, bani din granturile Comisiei Europene, de la Guvernul SUA și alți donatori internaționali. Fiind acuzat pe nedrept de această crimă în baza unui dosar penal fabricat, eu am fost privat de dreptul constituțional de a fi auzit ”, a mai menționat Platon.

”Organele de drept, organele de urmărire penală, în mod conștient nu au luat în considerare mărturiile mele, care sunt împotriva adevăraților vinovați de această infracțiune. Toate cererile mele în instanța de judecată, Procuratură și alte organe competente, sunt respinse sistematic să fără motiv, lucru care denotă caracterul unui dosar penal fabricat. În așa fel, toate drepturile mele constituționale au fost încălcate, lucru inadmisibil pentru un stat, care urmează calea dezvoltării europene, promovând democrația. Anume din acest motiv, pierzând încrederea în justiția moldovenească, sunt nevoit să vă atrag atenția asupra situației, care s-a creat în jurul acestei crime de rezonanță”, a adăugat Platon.

Amintim că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în data de 20 aprilie, la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mare, care a dus la prejudicierea băncii ”Banca de Economii” cu peste 800 de milioane de lei.

Averea omului de afaceri a fost sechestrată pentru ”acoperirea  prejudiciului în valoare de 800 de milioane de lei”.

Comentând decizia, Veaceslav Platon a subliniat că ”este o sentință nu doar pe numele său, ci o condamnare a întregii Moldove”.

Decizia judecătoriei Buiucani nu este definitivă și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.