Пятница, 29 мая 2020 г.
  • EUR: 19.4
  • USD: 17.63
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 14/12 ° Завтра: 15/13 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Confirmat oficial: Acțiunile PDM-PSRM au dus la blocarea ajutorului financiar din UE

16:32 2017-05-12

Класс!Uniunea Europeană confirmă amânarea ajutorului de 100 de mil. de euro pentru Republica Moldova. Europarlamentarul Petras Auštrevičius a confirmat informaţia, precizând că forul european nu a putut ignora ceea ce se întâmplă în prezent la Chişinău în legătură cu încercările guvernării de a schimba sistemul electoral în lipsa unui consens naţional.

„Ar fi însemnat că susţinem partidele de la guvernare care ilustrează statul capturat”, a spus tranşant Petras Auštrevičius.

Mai mult, Republica Moldova ar putea rămâne până la urmă fără acest ajutor, în condiţiile în care deja aproape o sută de europarlamentari au semnat pentru revizuirea mandatului pe care Parlamentul European l-a obţinut în cadrul negocierii împrumutului.

„Parlamentul era pe punctul de a aproba discuţiile tri-partite între Consiliul Parlamentului European şi Comisia Europeană şi RM de a acorda Republicii Moldova o asistenţă macro-financiară de circa 100 de milioane de euro, compusă dintr-un credit şi un grant, un aranjament cu condiţii extrem de avantajoase, dar nu am putut ignora ce se întâmplă în Moldova. Pe lângă criteriile macro-financiare, analize şi rezultate, Parlamentul European priveşte în acest moment mult mai atent situaţia politică din Moldova, cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare, şi ale preşedintelui R. Moldova. Am ajuns la concluzia că dacă în acest moment aprobăm începerea discuţiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar şi sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de transparenţa deciziilor, de direcţia evoluţiei politice, aşa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit”, a declarat deputatul european într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de Jurnal.md.

„În acest moment, raportorul nostru din Comisia pentru relaţii comerciale internaţionale a cerut o amânare de cel puţin o lună, dar avem deja semnăturile a aproape 100 de europarlamentari care cer chiar revizuirea mandatului (cel puţin al Parlamentului European). Am putea ajunge să cerem un vot în plen si revizuire a mandatului”, a adăugat europarlamentarul.

Astfel, săptămâna viitoare în cadrul unei reuniuni în plen la Strasbourg, va fi făcută publică amânarea împrumutului de 100 de milioane de euro, cu un mesaj clar din partea Parlamentului European pentru partidul de guvernare din Republica Moldova.

Ajutoarele Uniunii Europene, din care 60 milioane constituie un împrumut, iar 40 milioane vin sub formă de granturi, urmau să se adauge resurselor oferite de Fondul Monetar Internațional. Banii pe care guvernul moldovean îi aștepta ca pe un ajutor salvator sunt necesari pentru a acoperi nevoile financiare ale bugetului moldovean pe următorii doi ani, pentru depăşirea şocului economic în urma fraudei din sistemul bancar și pentru promovarea stabilităţii macroeconomice.

Amintim că la 5 mai, Parlamentul, cu voturile PDM, PSRM și transfugilor din alte fracțiuni, a votat două proiecte de modificare a sistemului electoral (uninominal, propus de partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc și mixt, propus de Președintele, Igor Dodon).

Ambele documente au fost votate în prima lectură în seara de vineri, 5 mai, în timp de afară, în pragul Parlamentului se desfășura un protest civic, susținut de opoziție, contra modificării sistemului electoral.

Proiectul PDM de vot uninominal a fost susținut cu 52 de voturi, iar pentru proiectul PSRM privind introducerea sistemului electoral mixt au votat în prima lectură 74 de deputaţi.

Acțiunile PDM-PSRM au provocat nemulțumirea societății civile, care, începând cu 5 mai, în fiecare seară iese la protest în fața Parlamentului pentru a spune NU modificării sistemului electoral.

Pentru duminică, 14 mai, începând cu ora 12.00 este anunțat un amplu protest în scuarul din fața Parlamentului Republicii Moldova.