Четверг, 27 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.44
  • USD: 17.86
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.73
Кишинев: 7/5 ° Завтра: 1/-1 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

PAS susține protestul civic din 14 mai//”Când guvernarea refuză dialogul, protestul este singurul instrument de a fi auziți (VIDEO)

12:11 2017-05-12

Класс!Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu anunță susținere protestului civic planificat pentru duminică, 14 mai împotriva modificării sistemului electoral, operat de partidele lui Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc.

Potrivit Maiei Sandu, modificarea sistemului electoral este rezultatul unei cârdășii între Dodon și Plahotniuc, înțelegere în urma căreia, oligarhul Plahotniuc ar putea rămâne în continuare la putere.

”Plahotniuc și Dodon au făcut un târg pentru a se menține în continuare la putere. Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să devină președinte, acum este rândul lui Dodon să-și plătească polița și să-l ajute pe Plahotniuc să ajungă în următorul Parlament pentru ca să poată să controleze lucrurile mai departe, așa cum o face astăzi”, a declarat Maia Sandu vineri, 12 mai, în cadrul unei conferințe de presă.

Sandu a îndemnat cetățenii să iasă la protest ca să-și facă auzită nemulțumirea și a îndemnat liderii politici ”să stea departe de scenă” la protestul de duminică.

”Când guvernarea refuză dialogul cu societatea, atunci flash-mobul, protestul, rămân unicul instrument prin care ne putem exprima nemulțumirea. La proteste pot veni și oameni, viziunile cărora nu le împărtășim. Dar, dacă ar fi să ieșim la protest doar atunci când suntem siguri că nu vor fi provocatori și cei ai căror viziuni nu le împărtășim, atunci asta ar însemna să nu ieșim la proteste niciodată. Asta își dorește guvernarea. La 14 mai, partidele politice trebuie să stea departe de scenă. Nu venim acolo să vedem partide politice: avem un mesaj – să se renunțe la modificarea sistemului electoral, să se retragă proiectul adoptat vineri și nu vom permite ca acest mesaj să fie preluat de partide. La acest protest nu vor fi organizatori și oameni responsabili, noi toți suntem responsabili. Trebuie să fim pregătiți și cu telefonul în mână”, a mai spus Sandu.

Amintim că la 5 mai, Parlamentul, cu voturile PDM, PSRM și transfugilor din alte fracțiuni, a votat două proiecte de modificare a sistemului electoral (uninominal, propus de partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc și mixt, propus de Președintele, Igor Dodon).

Ambele documente au fost votate în prima lectură în seara de vineri, 5 mai, în timp de afară, în pragul Parlamentului se desfășura un protest civic, susținut de opoziție, contra modificării sistemului electoral.

Proiectul PDM de vot uninominal a fost susținut cu 52 de voturi, iar pentru proiectul PSRM privind introducerea sistemului electoral mixt au votat în prima lectură 74 de deputaţi.

Acțiunile PDM-PSRM au provocat nemulțumirea societății civile, care, începând cu 5 mai, în fiecare seară iese la protest în fața Parlamentului pentru a spune NU modificării sistemului electoral.

Pentru duminică, 14 mai, începând cu ora 12.00 este anunțat un amplu protest în scuarul din fața Parlamentului Republicii Moldova.