Среда, 05 августа 2020 г.
  • EUR: 19.59
  • USD: 16.64
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 25/23 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Modificarea sistemului electoral la dorința PDM și PSRM ar putea lăsa Moldova fără asistența de 100 milioane de euro

10:55 2017-05-12

Класс!Europarlamentarii ar vrea să condiționeze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale. Surse din Parlamentul European spun că aprobarea finală a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost amânată, scrie ”Europa Liberă”.

Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună. Un anunț oficial al amânării este așteptat luni, pe 15 mai.

Potrivit surselor EL, europarlamentarii ar vrea să condiționeze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale promovate de Partidul Democrat de guvernământ și Partidul Socialiștilor apropiat Președintelui Igor Dodon.

Pachetul de 100 milioane euro ca ajutoare macro-financiare pentru Moldova a fost aprobat de țările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, pe 12 aprilie. O precondiție formulată încă atunci a fost angajamentul guvernului moldovean de a respecta „sistemul parlamentar pluripartit”.

Europarlamentarul român Sigfried Mureșan a avertizat săptămâna aceasta că Parlamentul European, unde el este raportor pentru buget, că poate bloca ajutoarele destinate Republicii Moldova, dacă guvernarea schimbă sistemul electoral în lipsa consensului, care ar include opoziția și societatea civilă.

Ajutoarele Uniunii Europene, din care 60 milioane constituie un împrumut, iar 40 milioane vin sub formă de granturi, urmau să se adauge resurselor oferite de Fondul Monetar Internațional. Banii pe care guvernul moldovean îi aștepta ca pe un ajutor salvator sunt necesari pentru a acoperi nevoile financiare ale bugetului moldovean pe următorii doi ani, pentru depăşirea şocului economic în urma fraudei din sistemul bancar și pentru promovarea stabilităţii macroeconomice.

Amintim că la 5 mai, Parlamentul, cu voturile PDM, PSRM și transfugilor din alte fracțiuni, a votat două proiecte de modificare a sistemului electoral (uninominal, propus de partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc și mixt, propus de Președintele, Igor Dodon).

Ambele documente au fost votate în prima lectură în seara de vineri, 5 mai, în timp de afară, în pragul Parlamentului se desfășura un protest civic, susținut de opoziție, contra modificării sistemului electoral.

Proiectul PDM de vot uninominal a fost susținut cu 52 de voturi, iar pentru proiectul PSRM privind introducerea sistemului electoral mixt au votat în prima lectură 74 de deputaţi.

Acțiunile PDM-PSRM au provocat nemulțumirea societății civile, care, începând cu 5 mai, în fiecare seară iese la protest în fața Parlamentului pentru a spune NU modificării sistemului electoral.

Pentru duminică, 14 mai, începând cu ora 12.00 este anunțat un amplu protest în scuarul din fața Parlamentului Republicii Moldova.