Четверг, 27 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.44
  • USD: 17.86
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.73
Кишинев: 7/5 ° Завтра: 1/-1 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Cașu: Comisia de la Veneția rămâne sceptică față de inițiativa lui Plahotniuc-Dodon (VIDEO)

17:33 2017-05-10

Класс!Comisia de la Veneția rămâne sceptică față de inițiativa lui Plahotniuc-Dodon cu privire la modificarea sistemului electoral, deoarece consideră că proiectul respectiv doar va consolida puterea oligarhului și va slăbi partidele politice.

Sunt rezultatele întrevederii reprezentanților ”Partidului Nostru” cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, care a avut loc marți, 9 mai.

”Reprezentanții „Partidului Nostru” au avut o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, condusă de vicepreședintele Thomas Markert. Noi ne-am expus îngrijorările noastre și am explicat în interesul cui este modificarea sistemului electoral, care evident, îi convine doar lui Plahotniuc”, a declarat vicepreședintele „Partidului Nostru”, Ilian Cașu, notează serviciul de presă al formațiunii.

Potrivit lui Cașu, tandemul cu Dodon a fost necesar oligarhului pentru a crea iluzia unui consens larg și „a păcăli Comisia de la Veneția”.”

Ilian Cașu a menționat că și liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi a reușit să discute cu reprezentanții delegației Comisiei de la Veneția prin intermediul unui software. În cadrul discuțiilor, Usatîi a adus exemplul Găgăuziei, unde deja funcționează sistemul uninominal.

”Acolo, Partidul Democrat al lui Plahotniuc, cu o încredere de 1% în autonomie, prin corupere politică, a reușit să obțină majoritatea în Adunarea Populară a Găgăuziei. Acesta a fost un proiect pilot”, a explicat jurnaliștilor Ilian Cașu.

În final, potrivit lui Cașu, vicepreședintele Comisiei de la Veneția, Thomas Markert a declarat că rămâne sceptic față de inițiativa lui Plahotniuc.

„Comisia de la Veneția deja a dat un aviz negativ unui proiect mixt în 2014”, a adăugat Cașu, citându-l pe Makert că ”un astfel de sistem electoral doar va consolida oligarhia în Republica Moldova și va slăbi partidele politice”.

Amintim că patronul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc a anunțat la 6 martie despre inițierea procedurii de modificare a sistemului electoral și trecerea la alegerea deputaților în circumscripții uninominale.

În data de 18 aprilie, Președintele Igor Dodon, confirmând opiniile experților cu privire la coordonarea acțiunilor sale cu Vladimir Plahotniuc, a propus aprobarea sistemului electoral mixt, prin care 51 dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar ceilalți - în circumscripţii uninominale. Potrivit propunerii lui Dodon, 25 de deputați aleși după acest sistem electoral vor reprezenta diaspora și Transnistria. De menționat, că proiectul de lege nu prevede și modalitatea în care vor fi desfășurate alegerile în Transnistria, teritoriu care nu este controlat de autoritățile moldovenești. Totodată, în 2013, Vladimir Plahotniuc a înaintat în Parlament o inițiativă similară. În rezultat, proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral din proportional în unul mixt a fost adoptat de Parlament, iar ulterior, deputații PLDM și PCRM l-au anulat.