Четверг, 09 июля 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.27
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Ex-deputat despre declarația PPE și ALDE: Partidul Democrat a primit un răspuns dur și binemeritat

16:53 2017-05-04

Класс!Declarațiile Partidului Popular European (PPE) şi Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) sunt răspunsuri dure, dar binemeritate de partidul lui Vladimir Plahotniuc.

Declarația aparține ex-deputatului, președintelui Partidului ”Casa noastră-Moldova” (Blocul Roșu), Grigore Petrenco.

”Declarația comună a conducerii Partidului Popular European şi Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa cu privire la inițiativa Partidului Democrat a lui Plahotniuc privind modificarea Codului Electoral – nu este un simplu semnal pentru regimul actual, pentru guvernarea actuală în frunte cu Plahotniuc – este  ”o bilă neagră””, susține Petrenco.

Potrivit ex-deputatului, după astfel de declarații, puțin probabil ca Partidul Democrat să-și restabilească reputația și încrederea partenerilor europeni. În opinia lui Petrenco, timpul a fost ales deloc întâmplător, ”când în presa holdingului media se speculează atât de mult pe seama susținerii masive a sistemului lor electoral” .

”În această declarație, lucrurilor li se spun pe nume: cine este Plahotniuc, ce reprezintă Partidul Democrat și pentru ce trebuie modificat sistemului electoral”, subliniază Petrenco.

Această declarație, potrivit lui Petrenco, trebuie percepută, drept un avertisment că ”în cazul continuării distrugerii instituțiilor democratice, în cazul în care vor continua să fie încălcate drepturile omului în țară și încercarea de a-și subordona sistemul electoral, Partidului Popular European şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa ar putea bloca în Parlamentul European decizia Uniunii Europene cu privire la alocarea a 100 de milioane de euro, adoptată zilele trecute”.

Totodată, Petrenco a subliniat că și alocarea a 100 de milioane a fost condiționată de Uniunea Europeană, ”acolo este scris negru pe alb că drept condiție pentru alocarea surselor financiare este păstrarea sistemului parlamentar pluripartid, buna funcționare a mecanismelor democratice. Se pare, că declarația Uniunii Europene nu a fost citită de Partidul Demcorat și Guvernul Filip sau ei nu știu să citească și să traducă din limba diplomatică în cea simplă. Ei au ignorat această declarație și au primit drept răspuns o reacție dură, dar binemeritate din partea a două partide politice europene mari”.

Amintim că liderii a două partide din Parlamentul European – ai Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul şi ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat la 3 mai o declaraţie comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat din Moldova privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova.

Europarlamentarii au constatat că iniţiativa legislativă a Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc nu reprezintă dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova, ci interesul ”celor care vor să se menţină la putere cu orice preţ”, adică a partidului lui Plahotniuc.

Mai mult, deputații europenei au atenționat că în cazul în care această inițiativă a PDM va fi implementată, PPE şi ALDE vor cere suspendarea finanţării europene pentru Republica Moldova.