Пятница, 29 мая 2020 г.
  • EUR: 19.4
  • USD: 17.63
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 14/12 ° Завтра: 15/13 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Furnizorul ucrainean secretizează prețul de livrare a energiei electrice în Moldova

10:43 2017-05-02

Класс!Prețul de livrare a energiei electrice din Ucraina în Moldova continuă să trezească suspiciuni în Ucraina, iar conducerea companiei-furnizoare DTEK refuză să numească tariful livrărilor.

Șeful DTEK, Maxim Timcenko a refuzat să anunțe jurnaliștilor ucraineni prețul, la care, începând cu 1 aprilie, compania respectivă vinde energie electrică în Moldova.

Într-un interviu pentru publicația ucraineană ”Economiceskaia pravda”, administratorul companiei oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov a menționat, că problema cu privire la selectarea acestei companii în calitate de exportator de energie electrică în Moldova a fost soluționată încă în decembrie, 2016, când DETK a câștigat licitația. Concurentul principal al lui Rinat Ahmetov a fost întreprinderea de stat ”Ukrinterenergo”.

Întrebat de jurnaliști, despre problemele legate de deficitul de cărbune din Ucraina, din care să produce energie electrică și livrările efectuate în Moldova, administratorul companiei a spus că Ucraina are un surplus  de energie electrică și chiar ”un reactor nuclear a fost scos din funcțiune, deoarece nu este consum de energie”.

”Exportul în Moldova este în primul rând în avantajul companiei ”Energoatom”, deoarece, întreaga ideologie este că ar fi o povară suplimentară asupra acesteia”, a adăugat Timcenko, explicând rentabilitatea livrărilor de energie electrică ucraineană în Moldova.

 Totodată, furnizorul a refuzat să facă public prețul, pentru care energia electrică din Ucraina se vinde în Moldova. ”Prețul tranzacției nu-l put spune”, a declarat șeful DTEK, Maxim Timcenco.

Potrivit ministerului Economiei al Republicii Moldova, începând cu 1 aprilie, Ucraina va livra energie electrică prin intermediul companiei DTEK. Ministerul Economiei al Moldovei a anunțat că prețul de achiziție a energiei electrice va fi de 50,2 dolari per kWh.

Totodată, cu două săptămâni înainte de semnarea contractului, în mass-media ucrainene a fost anunțat un preț de 32-33 USD pentru 1 MWh, pentru care compania ”DTEC Trading”, care aparține oligarhului Ahmetov era gata să furnizeze energie electrică în Moldova. Acest preț a fost unul mai mic decât prețul angro prevăzut pentru piața ucraineană internă. După cum s-a raportat, special pentru exportul în Moldova, ministerul Energeticii din Ucraina a propus un calcul mai ieftin al prețului de piață angro și a introdus un termen nou: ”prețul de piață angro având în vedere valoarea subvenției pentru a compensa pierderile din livrările de energie electrică la tariful reglementat pentru export”.

Astfel, cu includerea TVA, prețul pentru livrările de energie în Moldova nu ar trebui să depășească 40,8 USD pentru 1 MWh.