Четверг, 13 августа 2020 г.
  • EUR: 19.56
  • USD: 16.61
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 21/19 ° Завтра: 29/27 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

După ninsorile din 20 aprilie, peste 500 de copaci s-au prăbușit în capitală//Străzi închise și cartiere fără lumină (FOTO)

15:31 2017-04-20

Класс!După ninsorile înregistrate joi, 20 aprilie, au fost înregistrate circa 500 de cazuri de rupturi de arbori sau crengi pe străzi sau în cartierele locative, iar unii arbori au fost smulşi chiar din rădăcini, conform situației prezentate de autoritățile capitalei la ora 14.00.

Totodată, în urma intemperiilor, au fost avariate mai multe linii de curent electric şi unele linii a reţelei de contact a Regiei Transport Electric Chişinău; unele cartiere rămân fără energie electrică; unele străzi sunt închise, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.

Administrația capitalei, condusă de Dorin Chirtoacă susține că pentru intervenție ”au fost mobilizate 12 echipe din cadrul Î.M. „Asociaţia de gospodărire a spațiilor verzi" (circa 600 de persoane), 10 echipe din cadrul Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău, 6 echipe din cadrul ÎM „Lumteh", echipe de intervenţie ale RED Union Fenosa, ale preturilor de sector, întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ şi întreprinderilor pentru servicii locative (circa 500 de persoane)”.

Primăria capitalei dă asigurări că ”pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea consecinţelor ninsorii”.

În context, Primăria municipiului Chişinău solicită locuitorilor:

1) Să evite la maxim deplasările pe străzile oraşului, inclusiv pe trotuare, având în vedere pericolul prăbuşirii copacilor sau crengilor, dar şi căderea zăpezii de pe blocurile de locuinţă sau clădiri;

2) Toţi locuitorii, în mod special tinerii, elevii şi studenţii, să evite zonele unde observă fire electrice sau cabluri rupte şi să sesizeze autorităţile;

3) Şoferii să evite parcarea maşinilor sub copaci;

4)  Serviciile municipale vor acționa non-stop, pentru a interveni la lichidarea consecinţelor vremii. Pentru a informa despre arbori doborâţi sau alte consecinţe ale vremii, cetățenii sunt îndemnați să apeleze autorităţile la următoarele numere de telefon: 022-22-22-67; 022-22-26-04; 022-21-27-98, 901 şi 902.

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, precipitațiile puternice sub formă de ninsoare și lapoviță vor continua până mâine, 21 aprilie 2017.

Amintim că după ninsorile din 20 aprilie, pe teritoriul Moldovei, au rămas fără energie electrică sute de localități din zeci de raioane, cele mai afectate fiind raionul Criuleni, Ialoveni, Strășeni, Orhei, Cantemir, Hîncești, Cimișlia, Leova, Anenii Noi, dar și UTA Găgăuzia și mun. Chișinău.

Sute de copaci au fost doborâți de vânt, mulți dintre care s-au prăbușit peste automobile și oameni. Până la această oră nu există informații despre victime umane.

Ministerul Agriculturii a anunțat că o comisie special creată va evalua situația referitor la culturile agricole din republică. A fost constituită și o celulă de criză, în care conlucrează mai multe instituții, pentru gestionarea situației create în țară.