Среда, 26 февраля 2020 г.
  • EUR: 19.35
  • USD: 17.86
  • RUB: 0.27
  • UAH: 0.73
Кишинев: 12/10 ° Завтра: 7/5 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Un chişinăuian a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru o postare pe Faceebook

13:47 2017-04-19

Класс!Un bărbat de 30 de ani din Chişinău, cu diagnosticul ”tulburare organică de personalitate cu decompensări periodice de nivel neopsihotic”, a fost condamnat recent la aproape trei ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, dar cu suspendare condiționată pentru că a postat pe reaua de socializare Faceebook mai multe mesaje în care ar fi propagat ”terorismul şi ideologia Statului Islamic”. 

Potrivit acuzatorilor, inculpatul, ”pe parcursul anului 2016, prin intermediul platformei de socializare www.facebook.com, a postat mesaje cu caracter de propagandă a organizaţiilor teroriste, inclusiv cu instigarea de finanţare şi aderare la activităţi a organizaţiilor teroriste şi atragerea cetăţenilor Republicii Moldova în teatrele de război din Siria şi Irak”.

Potrivit acuzatorilor, inculpatul a creat şi o pagină pe Facebook, întitulată „Statul Islamic in Of Republica Moldova”, unde îndemna musulmanii din Republica Moldova să susţină sub orice formă Statul Islamic şi să lupte cu „nedrepţii” în numele lui Allah. În imaginile difuzate de acesta, era reprezentat drapelul  Statului Islamic, luptători înarmaţi, execuţie de ostatici cât şi hărţi cu teritoriile în care operează organizaţia teroristă internaţională.

Inculpatul, la etapa urmăririi penale și-a recunoscut vina integral, însă fiind audiat în ședință de judecată ultimul și-a recunoscut vina parțial. ”În cadrul ședinței de judecată inculpatul, fiind audiat a comunicat că vina a recunoaște parțial și anume plasarea mesajului pe internet, indică că la momentul respectiv poate nu își dădea seama probabil fiind sub influența medicamentelor psihotrope, precizează faptul că a postat mesajul ce se referea la atragerea persoanelor în religia musulmană, a comunicat că el este administratorul paginii electronice”, se spune în încheierea judecătorească.

Documentul mai precizează că în privința inculpatului a fost dispusă efectuarea expertizei medico-psihiatrice. Medicii de la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie au constatat că inculpatul ”prezintă diagnosticul ”Tulburare organică de personalitate cu decompensări periodice de nivel neopsihotic” în caz dacă va fi dovedit vinovat de către instanța de judecată, poate fi recunoscut responsabil de fapta incriminată”.

Procurorii au cerut trei ani de închisoare cu executare pentru ”justificarea publică a terorismului”, însă Judecătoria Chișinău a decis la 13 aprilie curent condamnare cu suspendare pe o perioadă de 2 ani și jumătate. Bărbatul a fost eliberat din sala de judecată după pronunțarea sentinței și i s-a acordat o perioadă de probă de doi ani și șase luni, ”dacă în termenul de probă fixat condamnatul nu va săvârși o nouă infracțiune și, prin comportare exemplară și muncă cinstită, va îndreptăți încrederea ce i s-a acordat”.

Chișinăuianul de 30 de ani s-a aflat în arest preventiv din octombrie 2016.

Anterior, bărbatul s-a remarcat declarându-se lider al Mişcării Naţional Naziste, despre care nu se cunoaşte nimic în Republica Moldova, victimă a evenimentelor din 7 aprilie 2009 şi victimă a traficanţilor de organe, potrivit portalului ”Crime Moldova”. Acesta a fost surprins solicitând ajutoare de la politicieni şi oameni de afaceri, motivând că a rămas invalid după ce i-ar fi fost prelevat un rinichi la o clinică din Teheran. 

În august 2011, bărbatul a  organizat împreună cu fosta sa soţie  o conferinţă de presă, în care  declara că Dorin Chirtoacă, Vlad Filat  şi Serafim Urechean ar fi organizatorii evenimentelor din  7 aprilie 2009 şi că ar fi fost plătit de liderii politici să distrugă Parlamentul şi Preşedinția, fiind instruit într-o tabără din Vadul-lui-Vodă.