Вторник, 02 июня 2020 г.
  • EUR: 19.47
  • USD: 17.53
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 12/10 ° Завтра: 20/18 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Platon a dezvăluit schema de implicare a lui Plahtoniuc și Candu în atacul raider asupra ”Victoriabank” (DOC)

11:38 2017-04-03

Класс!Omul de afaceri Veaceslav Platon, care actualmente se află în Penitenciarul nr. 13 a dezvăluit schema atacului raider asupra băncii ”Victoriabank”, organizată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Astfel, potrivit lui Platon ”în decembrie 2011, un grup de investitori, interesele cărora le-am reprezentant în Moldova, au cumpărat de la Plahotniuc 38,2% de acțiuni ale băncii ”Victoriabank”, aproximativ 28% de la ”Banca de Economii”, în jur de 50,2% din acțiunile ”Asito”, cca 85% din acțiunile ”Victoria Asigurări” și compania ”Alfa Inginering”, care controlează hotelul Național. Valoarea totală a tranzacției a alcătuit 80 de milioane de dolari”.

”Majoritatea acțiunilor au revenit lui Plahotniuc în rezultatul atacurilor raider asupra Țopilor în 2011, adică au fost furate. La momentul tranzacției, Plahotniuc le-a dat asigurări investitorilor, că el a rezolvat totul cu Țopii, că din banii pe care îi va obține din vânzarea acțiunilor, Țopilor li se vor achita recompense generoase. Se pare, că a și demonstrat un acord de pace pe care l-ar fi semnat cu frații Țopa, care ulterior, s-a adeverit a fi o ficțiune”, scrie Platon.

Potrivit omului de afaceri, ”pentru achitarea acestei tranzacții, investitorii au luat credite la ”Victoriabank”. Creditele puteau fi luate doar de la companiile moldovenești. Iar din moment ce investitorii nu aveau companii moldovenești, Plahotniuc și-a oferit cu amabilitate companiile sale. Drept gaj însă, investitorii au lăsat banii lor și ai partenerilor. În decembrie, 2011, ”Victoriabank”, timp de 6 zile a eliberat pentru 4 companii, 40 de milioane de dolari, care pentru o zi au fost scoase peste hotarele țării, de unde au revenit la ”Victoriabank” pe contul escrow. Contul escrow – este un cont bancar pentru tranzacție, când părțile nu au încredere reciprocă și depozitează banii la bancă, ca într-un safeu, iar banca transferă banii vânzătorului doar după ce acesta își exercită obligațiunile față de cumpărător. ”

”Acest acord , din partea lui Plahotniuc a fost semnat de Candu, din partea ”Victoriabank” – de vicepreședintele Vangheli iar din partea investitorilor – de unul dintre investitori. După acumularea pe contul escrow a 75 de milioane de dolari (5 milioane au fost achitate anterior sub formă de avans) și reperfecționarea acțiunilor și companiilor de pe numele lui Plahotniuc pe numele investitorilor, 75 de milioane de dolari au fost transferate de la ”Victoriabank” pe conturile companiei ”OTIV Prime”, unde sută la sută, fondator este  Plahotniuc. Toate documentele privind această tranzacție le prezentăm”, a adăugat Platon.

Ca urmare, scrie Platon, documentele confirmă, că beneficiarul final al creditelor de la ”Victoriabank” a fost Plahotniuc, deoarece el a primit banii. Mai mult,”Plahotniuc a fost organziatorul furtului de acțiuni de la frații Țopa și revânzarea lor ulterioară. Potrivit omului de afaceri, anume oligarhul ”coordonează acțiunile procuraturii cu scopul de a șterge urmele infracțiunilor sale”.

”Separat, trebuie de menționat, că procurorul a refuzat să examineze calea parcursă de acești bani, în special să atașeze la materialele dosarului contractele cu semnătura lui Candu. Ei nu vor deloc să se clarifice în chestiuni, care indică asupra numelui lui Plahotniuc. De asemenea, pare ciudată și ”amnezia dnei Politova, fostul președintele al ”Victoriabank”, care la toate întrebările anchetei spune că nu-și amintește nimic: nici de contul bancar escrow, nici de faptul cum timp de două luni a fost schimbat acționarul principal. Nimic! Ea ține minte doar, că creditele au fost luate de Platon. Iată acest lucru Politova ține minte perfect, iar restul a uitat”, a conchis Platon.

Amintim că anterior, agenția Moldnews a publicat documente, care demonstrează vânzarea acțiunilor ”Victoriabank”  de compania oligarhului Vladimir Plahotniuc către ”OTIV Prime”, după atacurile raider asupra unui șir de companii și bănci.