Суббота, 15 августа 2020 г.
  • EUR: 19.79
  • USD: 16.71
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 22/20 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

După înlăturarea reclamantului din dosar, CSJ a luat o decizie fulger și a legalizat aflarea lui Harunjen în funcția de Procuror General

13:23 2017-03-30

Класс!CSJ legalizează aflarea lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General! Completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, în frunte cu Valentina Clevadîi, a respins joi, 30 martie, cererea fostului deputat, Grigore Petrenco de contestare a legalității numirii lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General.

Hotărârea a fost adoptată peste o oră după înlăturarea forțată a reclamantului – Grigore Petrenco – de la ședința de judecată la cererea magistraților cu implicarea poliției.

Potrivit CSJ, cererea lui Petrenco este ”neîntemeiată”. La fel, au fost respinse și cererile contra numirii lui Harunjen din partea reprezentantului Președinției și a omului de afaceri, Veaceslav Platon. Alte două cereri din partea lui Alexandr Roșco și Pavel Grigorciuc nici nu au fost admise spre examinare.

Examinarea în fond a cauzei și pronunțarea sentinței au avut loc în lipsa reclamanților, dar și a lui Harunjen, care a fost declarat intervenient accesoriu în dosar, însă a ignorat citațiile CSJ și nu s-a prezentat la proces niciodată.

Amintim că la 7 decembrie 2016, şeful interimar al Procuraturii Generale, Eduard Harunjen, numele căruia a figurat în mai multe scandaluri mediatice, fiind acuzat de ”servilism față de oligarhul Vladimir Plahotniuc”, a fost desemnat la funcţia de Procuror General. În mai puțin de 24 de ore, la amiaza zilei de 8 decembrie 2016, s-a aflat că Președintele demisionar al Moldovei, Nicolae Timofti a semnat decretul privind numirea lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General.

Deși decretul intră în vigoare doar după publicarea lui în ”Monitorul Oficial”, Președinția a informat cetățenii, post factum, despre faptul că Harunjen a depus deja jurământul. Decretul prezidențial a fost publicat în ”Monitorul Oficial” abia vineri, 9 decembrie 2016.

La 8 decembrie 2016, fostul deputat, Grigore Petrenco a contestat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Consiliului Superior al Procuraturii, privind înaintarea lui Eduard Harunjen la funcția de Procuror General, invocând încălcarea mai multor norme legale, cum ar fi legea cu privire la testarea la poligraf sau Legea cu privire la procuratură.

Totodată, mai multe organizații neguvernamentale au semnat un apel public prin care dezaprobă felul în care Eduard Harunjen a fost învestit în funcția de procuror general și solicită șefului statului să facă publică informația cu privire la verificarea integrității acestuia, pusă la dispoziție de Serviciul de Informații și Securitate.

Eduard Harunjen afirma că ”concursul s-a desfăşurat transparent” şi cu ”respectarea regulilor”, respingând toate acuzațiile.