Суббота, 15 августа 2020 г.
  • EUR: 19.79
  • USD: 16.71
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 28/26 ° Завтра: 22/20 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Petrenco: Magistrații CSJ urmăresc un singur scop – adoptarea cât mai urgentă a unei decizii în dosarul Harunjen (VIDEO)

12:50 2017-03-30

Класс!Magistrații Curții Supreme de Justiție l-au înlăturat pe Grigore Petreno din procesul contra lui Eduard Harunjen cu încălcarea mai multor norme legislative, aceștia având un singur scop – pronunțarea unei decizii în grabă în dosarul privind ilegalitatea desemnării șui Harunjen în funcția de Procuror General.

Declarația a fost făcută după audierile judiciare de ex-deputatul, președintele Partidului ”Casa noastră-Moldova” (Blocul roșu), Grigore Petrenco.

Astfel, potrivit sursei citate, completul de judecată a respins cererea apărătorilor. În rezultat, avocatul Rudenco a solicitat revocarea completului de judecată. Petrenco a subliniat, că potrivit legislației, chestiunea privind revocarea completului de judecată trebuie să fie examinată de un alt complet de judecată, însă ”ei au încălcat procedura, examinând chestiunea despre propria revocare. În final, ei pe loc au respins cererea de revocare”.

”Pe parcursul ultimelor luni ei au încălcat un șir de prevederi. Am văzut situația, cînd unui reclamant i s-a refuzat să fie escortat în instanța de judecată. Am văzut cum se comportă acești judecători. În rezultat, eu am solicitat revocarea președintelui completului de judecată, Valentina Clevadîi, deoarece aceasta are o antipatie personală față de mine și alți figuranți ai procesului”, a adăugat Petrenco.

Petrenco susține că Clevadîi trebuia să părăsească sala de ședințe, iar judecătorii să examineze această solicitare, însă circumstanțele s-au schimbat – ”ei iarăși au încălcat procedura: ea nu a părăsit sala de ședințe și ei au dispus excluderea mea din audieri”.

”Și de data aceasta ei au încălcat procedura, fiindu-mi înmânat doar un extras din procesul-verbal și dosarului civic”, a declarat Petrenco, menționând că o astfel de decizie trebuie să fie însoțită de o decizie motivată a instanței de judecată.

”Adică, eu, în calitate de reclamat în acest dosar, nu voi avea dreptul să particip la audierile judiciare și nu voi putea prezenta argumente de ce Eduard Harunjen a fost desemnat ilegal în funcția de Procuror General”, a adăugat Petrenco.

În final, Petrenco a subliniat că scopul magistraților este luarea unei decizii în grabă privind desemnarea lui Harunjen. Totodată, potrivit lui Petrenco, în cadrul audierilor judiciare, Curtea Supremă de Justiție a luat mai multe decizii finale, pe care le va putea contesta doar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Joi, 30 martie, completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, în frunte cu Valentina Clevadî a cerut poliției să-l înlăture de la ședința de judecată pe fostul deputat, Grigore Petrenco care a contestat legalitatea numirii lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General.

Curtea Supremă de Justiție s-a întrunit pentru a continua examinarea dosarului de contestare a legalității numirii lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General, inițiat de fostul deputat, Grigore Petrenco și conexat cu cererile reprezentantului Președintelui țării și a omului de afaceri, Veaceslav Platon. Tot joi au mai fost depuse două cereri de contestare a numirii lui Harunjen din partea activiștilor Alexandr Roșco și Pavel Grigorciuc. Însă, instanța a refuzat conexarea cererilor. În urma deciziei instanței, avocatul Eduard Rudenco a cerut recuzarea completului de judecată, fapt ce i-a fost refuzat. Ulterior, fostul depuat, Grigore Petrenco a cerut recuzarea personală a judecătorului Valentina Clevadîi, anunțând că ”magistrații sunt slugile lui Plahotniuc”. Judecătorii au refuzat să examineze și acest demers, iar în replică, au plecat din sală și au cerut poliției înlăturarea din ședință a politicianului.