Четверг, 04 июня 2020 г.
  • EUR: 19.54
  • USD: 17.44
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 23/21 ° Завтра: 22/20 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Tranzacții de schimb valutar mai mari de 5 mii de lei vor fi verificate de Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor

11:57 2017-03-10

Класс!În cazul tranzacțiilor de schimb valutar care vor depăși 5 mii de lei unitatea de schimb valutar va înregistra datele din documentul de identitate, iar informațiile vor fi verificate de Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Totodată și tranzacțiile care vor începe de la cel puțin 20 de mii de lei vor trebui să fie verificate. Prevederile sunt incluse în proiectul de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Documentul vizează băncile, casele de schimb valutar, participanții la piața financiară nebancară, organizatorii jocurilor de noroc, agenții imobiliari, activitățile din domeniul metalelor prețioase, companiile de leasing, de audit, serviciile poștale, avocații și notarii. În cazul în care nu vor respecta legea, aceștia s-ar putea alege cu amendă în valoare de 5 milioane de euro sau vor achita 10 la sută din cifra de afaceri pe anul precedent, scrie bizlaw.md.

Noile prevederi se referă la faptul că instituțiile, care cad sub incidența documentului, trebuie să ia măsuri la efectuarea tuturor tipurilor de tranzacții ocazionale în valoare de cel puțin 20 de mii de lei printr-o singură operațiune sau la efectuarea tranzacțiilor ocazionale în valoare de cel puțin 100 de mii de lei, indiferent dacă acestea sunt efectuate prin una sau mai multe operațiuni care ar avea legătură între ele.

Modificările reduc plafonul minim de două ori și jumătate, de la 50 de mii la 20 de mii. Prin urmare, entitățile vizate vor trebui să identifice și să verifice identitatea clienților în baza actelor de identitate, vor trebui să identifice beneficiarul efectiv și să îl verifice, să obțină și să evalueze informațiile în privința scopului relației afacerii, inclusiv să monitorizeze tranzacțiile legate de afacere. Instituția de supraveghere și control va fi Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Documentul afectează și persoanele fizice. În cazul tranzacțiilor de schimb valutar, care vor depăși 5 mii de lei, unitatea de schimb valutar va înregistra datele din documentul de identitate. Datele vor fi păstrate cel puţin 5 ani de la încetarea relaţiei de afaceri. Acestea vor fi prezentate Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, organelor cu funcţii de supraveghere a entităţilor raportoare şi organelor de drept, dacă vor exista suspiciuni.

Totodată, datele păstrate trebuie să fie suficiente ca să permită reconstruirea fiecărei tranzacţii sau activităţi în maniera în care să servească, în caz de necesitate, ca probă în cadrul procedurii penale, contravenţionale şi altor proceduri legale.