Четверг, 09 июля 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.27
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 16/14 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Deponenții BEM, falimentată după furtul miliardului, vor putea depune cererile pentru indexare la „Poșta Moldovei”

12:31 2017-03-10

Класс!Deponenții BC ”Banca de Economii a Moldovei”, falimentată după furtul miliardului, vor putea depune cererile pentru indexare la ÎS „Poșta Moldovei”. Cabinetul de miniștri a aprobat o serie de modificări privind indexarea și modul de plată a sumelor indexate pentru depunerile bănești ale cetățenilor la „Banca de Economii” SA.

 Potrivit modificărilor, ÎS „Poșta Moldovei” va recepționa cererile pentru indexare și va achita sumele stabilite. Pentru a beneficia de indexare, deponenții vor trebui să prezinte actul de identitate și informația privind conturile deschise până la data de 1 ianuarie 1992.

În cazul pierderii libretelor de economii, solicitantul va depune o cerere la „Banca de Economii” SA, care se află în proces de lichidare, pentru căutarea informațiilor necesare.

 Totodată, au fost precizate funcțiile Comisiei centrale pentru indexarea depunerilor bănești ale cetățenilor. Aceasta va stabili condițiile și termenele de depunere a cererilor, precum și categoria de vârstă a deponenților care vor beneficia de indexare în anul în curs.

De asemenea, Comisia va examina informația prezentată de „Banca de Economii” SA, care se află în proces de lichidare și va determina sumele ce urmează a fi transferate către ÎS „Poșta Moldovei”.

Amintim că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au acordat împrumuturi dubioase în valoare totală de 1 miliard de dolari sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB). Banii, care reprezintă aproximativ o treime din activele bancare ale Moldovei, au fost scoase din cele trei bănci, controlate de milionarul Ilan Shor, prin scheme dubioase şi tranzacţii ilicite.

În toamna anului 2014, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială asupra celor trei bănci, acordându-le un credit de urgenţă de 9,5 miliarde de lei, după o hotărâre secretă a Guvernului Leancă. Fondurile urmau să fie rambursate până la 27 martie 2015, ceea ce nu s-a întâmplat. În schimb, la finele lunii martie 2015, printr-o hotărâre la fel, secretă, Guvernul Gaburici a luat o decizie prin care BNM a acordat suplimentar 6,5 miliarde de lei celor trei bănci falimentare.

Pentru a investiga aceste fraude de la Banca Economii, Banca Socială şi Unibank, Banca Naţională a Moldovei a contractat serviciile companiei americane Kroll Associates Limited.

Raportul secret al companiei de audit Kroll, care a investigat furtul miliardelor de lei din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, a apărut pe site-ul personal al rudei oligarhului Vladimir Plahotniuc, Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu în seara zilei de 4 mai 2015. Potrivit documentului, s-a acționat concertat și că s-a urmărit beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, în detrimentul celor trei bănci, ceea ce ar fi dus într-un final la colapsul celor 3 instituții bancare.

Datoriile băncilor, potrivit textului, se ridică la 18 miliarde de lei, iar principalul beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele 3 bănci ar fi omul de afaceri Ilan Shor.

În luna martie 2016, Banca Națională a Moldovei declara că investigația Kroll confirmă implicarea lui Shor în ”furtul miliardului”.