Четверг, 28 мая 2020 г.
  • EUR: 19.49
  • USD: 17.69
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 15/13 ° Завтра: 16/14 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Detalii puţin cunoscute despre concesionarea a 40% din teritoriul Moldovei unui off-shore

15:31 2017-03-09

Класс!În jurul contractului de concesiune a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova cu ulterioara lor exploatare semnat pe 2 ianuarie 2017 între Guvern şi compania Frontera continuă dezbaterile.

O publicaţie online chiar a sugerat că unele informaţii difuzate de Mold-Street sunt un fake, iar Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a făcut public contractul de concesiune semnat chiar a doua zi după Revelion, scrie Mold-Street.

Tot în acea zi de luni, 2 ianuarie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial şi Hotărîrea Guvernului din 30 decembrie 2016 cu privire la transmiterea dreptului de desfăşurare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, în baza căreia a fost semnat contractul.

Se vede că cineva a lucrat de Revelion pentru ca Hotărârea Guvernului adoptată pe 30 decembrie 2016 să fie publicată de urgenţă. Pentru ce aşa urgenţă se va vedea în următoarele luni.

În această situaţie, Mold-Street punctează câteva semne de întrebare referitor la contractul de concesiune cu Frontera:

Când s-a decis organizarea concursului pentru concesionare

Pe 25 aprilie 2016, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional privind parteneriatul public privat s-a examinat posibila concesionare a zăcămintelor de hidrocarburi.

În Procesul verbal iniţial publicat de Agenţia Proprietăţii Publice se preciza că membrii Consiliului au decis excluderea unui astfel proiect.


Totuşi Guvernul a adoptat pe 20 iulie 2016, Hotărârea privind concesionarea lucrărilor de explorare geologic a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare.

La începutul lunii septembrie 2016, Maria Şendilă. şefă de direcţie în cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice a declarat pentru mold-street că ar fi vorba de o greşeală în text. Tot în septembrie 2016, a apărut pe pagina Agenţiei şi versiunea corectată a procesului verbal din 25 aprilie 2016.

Cum s-au respectat condiţiile concursului

O comisie în frunte cu Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, a desemnat pe 1 noiembrie 2016 compania Frontera Resources International LLC, câştigătoare "a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare".

Potrivit unui comunicat al Ministerului, la concurs au participat doar două companii: Overseas Minerals Corporation şi Frontera. Totuşi formal a fost respectată una din condiţiile de bază impuse de autorităţi. Din informaţia făcută publică nu este clar însă unde sunt înregistrate aceste companii şi nici cine sunt proprietarii.

De exemplu o companie cu denumirea Overseas Minerals Corporation era înregistrată la Londra şi avea ca fondator o firmă omonimă din insulele Virgine Britanice (BVI). Director figura Salome Vakhania, psiholog din Marea Britanie. Firma însă a fost dizolvată încă în anul 2015.

Vladislav Stropşa, şef al Direcţiei geologică din cadrul Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale (AGRM) a declarat că la concurs a participat Overseas Minerals Corporation din insulele Virgine Britanice.

Oferta Overseas Minerals Corporation a fost însă respinsă de comisia de concurs pentru că "nu corespunde cu cerinţele stipulate în Caietul de sarcini, iar Compania ”Frontera Resources International” LLC întruneşte criteriile de selectare a concesionarului".

Cine este fondatorul Frontera? Un offshore din Cayman

Concursul la câştigat Frontera Resources International LLC, cu sediul în SUA. Din păcate adresa exactă din contractul de concesiune publicat pe Facebook de Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului a fost ştearsă, de parcă ar fi un mare secret.

„Speculaţii de genul că firma americană, nu este chiar americană, având fondatori nişte companii off-shore, sunt demantelate de prezenţa la şedinţa de final a dl James Pettit, ambasador al SUA în Republica Moldova, care ne-a asigurat că această companie este una reputată în SUA”, a ţinut să afirme într-o postare pe Facebook Ministrul Mediului.

Nu facem speculaţii, ne bazăm pe date oficiale. Cine sunt proprietarii anunţă chiar Frontera Resources Corporation din Houston, Texas, care scrie pe pagina sa WEB că Frontera Resources International LLC, este „o filială deţinută în totalitate”.

Potrivit rapoartului de audit pentru anul 2015, Frontera Resources Corporation are ca fondatori o companie omonimă din Insulele Cayman, unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale de pe glob.
 

Frontera este în procedură de faliment

Despre cât de serioasă este compania ce va face prospecţiuni ne vorbesc şi cifrele din rapoartele financiare. Astfel se constată că Frontera se confruntă cu grave probleme financiare, iar cotaţia acţiunilor sale la bursa de la Londra a scăzut în 2016 de şapte ori, ceea ce reflectă pesimismul investitorilor şi perspectivele sumbre ale companiei.

În anii 2011-2015 compania a lucrat în pierdere, iar veniturile sunt în scădere. De exemplu în anul 2015 la o cifră de afaceri de 3,7 milioane de dolari obţinute din vânzările de petrol şi gaze, pierderile au constituit 20,5 de milioane de dolari.

În prima jumătate a anului 2016 veniturile companiei s-au ridicat la doar două milioane de dolari, în timp ce pierderile se apropie de 11 milioane dolari.

Frontera Resources se află într-un litigiu cu guvernul Georgiei pentru că a încercat să se sustragă de la plata unei datorii de 30 milioane de dolari până la 1 august 2016. Compania din SUA susţinea că datoria ar urma să fie plătită de subsidiara Frontera din Georgia. În plus se iniţiase şi o procedură de faliment.

Brokerii şi analiştii de la Bursa de la Londra au susţinut că manevra denotă că echipa de management dă dovadă de „deficit intelectual sau deficit moral, sau ambele”.

Abia la finele anului 2016 Frontera a anunţat despre restructurarea datoriei pentru o perioadă de până la 1 august 2020.

Articolul integral îl găsiți AICI