Среда, 03 июня 2020 г.
  • EUR: 19.54
  • USD: 17.5
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 10/8 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Comisiile parlamentare din România au avizat pozitiv solicitarea Președintelui Iohannis privind organizarea unui referendum

17:55 2017-02-07

Класс!Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat marți aviz pozitiv în unanimitate solicitării Președintelui României, Klaus Iohannis privind declanșarea procedurilor pentru organizarea unui referendum național.

Reprezentații PNL și USR s-au declarat de acord cu emiterea unui aviz favorabil, susținând că solicitarea președintelui este justificată și întemeiată, scrie Agerpres.ro.

"Grupul PNL vă solicită emiterea unui raport care să conțină un punct de vedere favorabil organizării referendumului național pe tema cuprinsă în scrisoare președintelui, respectiv continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Din punctul nostru de vedere, solicitarea este justificată și întemeiată pe dispozițiile articolului 90 din Constituție", a spus deputatul PNL Gabriel Andronache.

Și UMDR s-a declarat de acord cu un aviz favorabil.

"Problematica care se pune în referendum este una pe care și noi o susținem. Suntem pentru, însă din punctul nostru de vedere, în momentul când se cere avizul Parlamentului consultativ, înseamnă că cel căruia i se cere un aviz trebuie să știe în legătură cu ce se dorește, adică ce va urma să se facă, altfel ajungem la neglijența în serviciu. Ca atare, având în vedere că textul pe care l-am primit nu conține o întrebare, ci un enunț foarte larg, ar fi bine prin ceea ce spunem noi, punctul nostru de vedere, să avem într-o formă sau alta o formulare care să trimită la ideea ca această consultare să aibă o singură întrebare și cu textul exact cu care am fost sesizați de președinte și nu de altă natură", a menționat deputatul UDMR Marton Arpad.

Deputatul USR Cristian-Stelian Ion a spus că referendumul este oportun.

"Grupul parlamentar USR solicită emiterea unui raport favorabil acestei solicitări având în vedere faptul că avem de-a face cu o prerogativă esențială pentru democrație, aceea a președintelui de a solicita un referendum. Această solicitare este oportună. Nicăieri în textele legale sau în Constituție nu se prevede că președintele trebuie să prezinte Parlamentului exact textul supus referendumului. Problema pusă de președinte este generată de mișcările din stradă din ultimele zile, sunt chestiuni grave care s-au întâmplat și care generează oportunitatea acestei discuții. Este pusă la îndoială hotărârea României de a continua lupta împotriva corupției sau de a nu mai continua această luptă. Este clar că tema este de interes național și perfect legitimă", a arătat el.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a susținut că din punct de vedere legal cererea președintelui trebuie să primească aviz favorabil.

"Referendumul va costa aproximativ 250 de milioane de lei. Nu am văzut nici măcar o intenție sau o jumătate de declarație de amendament la proiectul de buget prin care să se prevadă o asemenea sumă în bugetul de stat pe anul 2017. Administrația Prezidențială față de proiectul de buget a solicitat cinci milioane de lei în plus față de suma alocată inițial strict pentru continuarea unor lucrări de investiții de amenajare peisagistică, probabil vitale în vederea desfășurării activității președintelui României. (...) În aceste zile, din motive care țin de starea vremii, s-au produs inundații în nordul țării. Probabil că va fi nevoie ca din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului să se facă intervenții financiare în susținerea unor eforturi pentru diminuarea pagubelor, recuperarea unor prejudicii aduse de calamități naturale. În ce privește avizul pe care îl dăm noi la comisii este unul pur tehnic, noi ne pronunțăm pe legalitatea unei asemenea solicitări și eu apreciez că sunt îndeplinite toate cerințele legii", a arătat Nicolae.

Senatorul PSD a menționat că el consideră că un astfel de referendum nu este necesar, iar cei care susțin acest lucru trebuie să identifice resursele financiare pentru organizarea acestuia.

Avizul urmează să fie supus votului plenului reunit.