Воскресенье, 31 мая 2020 г.
  • EUR: 19.4
  • USD: 17.63
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 10/8 ° Завтра: 19/17 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului României va fi prezentată astăzi în plenul Parlamentului

11:37 2017-02-06

Класс!Moţiunea de cenzură a PNL şi USR împotriva Guvernului Grindeanu va fi citită luni, la ora 12.00, în şedinţa de plen comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, urmând ca votul final să fie dat numai după adoptarea bugetului de stat pe 2017, au decis, miercuri, Birourile Permanente Reunite. Premierul Sorin Grindeanu crede că majoritatea PSD-ALDE îşi va proba soliditatea în Parlament, în timp ce preşedintele PNL, Raluca Turcan, speră că moţiunea va fi votată şi de parlamentari social-democraţi.

Luni, la 12.00, va avea loc şedinţa de plen comun în care se va da citire moţiunii de cenzură depusă de PNL şi USR, potrivit news.ro.

Cel mai probabil, aceasta va fi votată a doua zi după adoptarea bugetului de stat pe anul 2017, existând în prealabil şedinţa Birourilor Permanente Reunite pentru a fixa data de dezbatere, inclusiv cu timpii alocaţi pentru dezbatere şi vot. 

PNL şi USR au depus miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, liderul Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, afirmând că aceasta este soluţia „legală şi instituţională” pentru demisia Guvernului.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu conţine o serie de critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE, pe care PNL şi USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

”Renunţaţi la legalizarea furtului în România (...) Românii nu vor graţierea şi salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu este o soluţie pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune. Vă somăm să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legii, să renunţaţi la a proteja şi a atenta la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor. Nu vă mai ascundeţi în spatele unui vot pe care cetăţenii vi l-au acordat cu bună credinţă şi deschideţi larg ochii pentru a vedea că nu guvernaţi o Românie minoritară a celor corupţi”, se arată în textul moţiunii de cenzură.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat vineri, la Parlament, că parlamentari ai PSD vor susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, aşa cum au existat social-democraţi care au votat amendamentele PNL la proiectul bugetului de stat pe 2017.

După anunţul făcut de Sorin Grindeanu că OUG 13/2017 va fi abrogată, Raluca Turcan a spus că liberalii nu renunţă la moţiune. 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat duminică seara, la România TV, că „lucrurile sunt cât se poate de clare”, iar moţiunea de cenzură a PNL şi USR nu va trece deoarece PSD are majoritate în Parlament, iar el se bazează pe acest lucru.

Duminică, ziua în care Guvernul a abrogat OUG privind modificarea codurilor penale, au continuat protestele în toată ţara, înregistrându-se un număr record de manifestanţi, care au cerut demisia Guvernului. În Piaţa Victoriei din Capitală au protestat peste 280.000 de oameni, fiind cel mai mare număr de participanţi de la debutul manifestaţiilor, în timp ce alte 350.000 de persoane au ieşit să protesteze şi în alte oraşe din ţară: La Cluj-Napoca au fost aproximativ 50.000 de manifestanţi, la Sibiu şi la Timişoara câte 40.000, iar la Iaşi peste 30.000, oamenii spunând că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce au făcut şi să îşi dea demisia.