Понедельник, 03 августа 2020 г.
  • EUR: 19.81
  • USD: 16.72
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 16/14 ° Завтра: 25/23 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Cum să-ți ridici imobile de lux, activând în domeniul științei. Cazul dinastiei Bostan de la UTM

13:43 2017-02-06

Класс!Deşi mai multe voci susţin că majoritatea celor care activează pe tărâmul ştiinţei moldoveneşti trăiesc la limita existenţei, ducându-şi traiul  de la o zi la alta, viaţa de lux şi averile impresionate pe care le au unii cercetători de la noi  combat aceste stereotipuri. Este şi cazul familiei Bostan, care de 25 de ani se află la cârma Universităţii Tehnice din Moldova.

Academicianul Ion Bostan a fost rector al UTM timp de 23 de ani, iar în anul 2015 „cedează” fotoliul fiului său mai mare, Viorel Bostan. Acesta a ajuns rector în locul tatălui său în urma unui scrutin intern în cadrul UTM, depăşindu-i cu 73 la sută pe cei doi contracandidaţi. Mai multe voci din cadrul UTM au declarat însă, că alegerile ar fi fost trucate, Ion Bostan formându-şi pe parcursul celor peste două decenii, cât a condus UTM-ul, o reţea de susţinători fideli, scrie ”Crime Moldova”.

Ion Bostan este considerat unul dintre principalii oameni de ştiinţă din Republica Moldova. Domeniile de cercetare, în care îşi desfăşoară activitatea Ion Bostan, sunt maşinologia şi fiabilitatea maşinilor, teoria fundamentală a angrenajelor, cercetarea şi sinteza transmisiilor planetare precesionale cu destinaţie generală şi specială, inclusiv în tehnica cosmică de zbor, roboţi şi mecanisme de acţionare submersibile pentru explorarea zăcămintelor de pe fundul oceanului planetar, sisteme de conversie a energiilor regenerabile. 

Ion Bostan este autorul a peste 200 de invenţii înalt apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare. Unele dintre invenţiile sale au fost însă şi criticate. Una dintre ele este aşa zisa „vacă artificială”, o instalaţie de pregătire a amestecului nutritiv (lapte artificial) pentru alăptarea viţeilor nou-născuţi şi hrăniţi special pe această cale până la 6 luni de zile.

Ion Bostan este una dintre primele persoane decorate cu Ordinul Republicii, primind distincţia încă în 1994. 

Casa cu piscină, vila din pădure şi imobilele necunoscute ale lui Ion Bostan

Ion Bostan locuieşte într-o casă de milioane dintr-un cartier nou, construit în sectorul Râşcani al Capitalei (terenul de lângă fosta uzină de computatoare, unde acum se află centrul comercial Megapolis).  

Savantul îi are în calitate de vecini pe mai mulţi reprezentanţi din „crema societăţii”, cum ar fi preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi,  deputatul liberal, Iurie Dârda sau preşedintele Judecătoriei sectorului Râşcani, Oleg Melniciuc. 

Potrivit datelor cadastrale, casa cu trei nivele ar avea suprafaţa totală de 157 de metri pătraţi, în timp ce, în Declaraţia de venit indică că ar avea peste 300 de metri pătraţi.

În gospodăria lui Bostan se mai găseşte o construcţie accesorie de peste 24 de metri pătraţi şi o piscină. În apropiere se află un parc. 

Continuarea investigației o găsiți AICI