Пятница, 25 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 16.77
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 18/16 ° Завтра: 22/20 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Petrenco cere repetat în instanță, să fie recunoscut parte vătămată în dosarul furtului de la BEM

12:02 2017-02-01

Класс!Fostul deputat, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco a depus repetat, cerere la judecătoria Buiucani, prin care cere să fie recunoscut drept parte vătămată în dosarul fraudei bancare.

Cererea a fost depusă de către Grigore Petrenco miercuri, 1 februarie, la judecătoria Buiucani unde urmează să înceapă examinarea în fond a ”cazului Platon” în dosarul fraudei de la BEM.  

Petrenco a declarat că cere despăgubiri materiale și morale, în sumă de 80 000 lei, din cauza că a avut de suferit în urma furtului miliardului. Fostul deputat afirmă că a avut credite în bănci în perioada când s-a furat miliardul, iar odată ce rata dobânzii a crescut, el a fost nevoit să achite mai mult.

„Am avut două credite luate, iar din cauza furtului miliardului a trebuit să achit pe lună mai mult decât achitam înainte. Am cerut despăgubiri materiale”, a menționat Petrenco, citat de Agora.md.

Totodată, Petrenco a afirmat că societatea trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în acest dosar. „Toți cetățenii au avut de suferit din cauza acestui furt. Îndemn și alți cetățeni să depună astfel de cereri”, a spus sursa citată.

Amintim că fostul deputat a depus o cerere similară săptămâna trecută, care însă nu a fost acceptată de judecători.

Grigore Petrenco a anunțat anterior că înregistrează o acțiune civilă și cere instanței să fie inclus ca parte vătămată în dosarul delapidării banilor din sistemul bancar cu achitarea despăgubirilor morale și materiale, generate de furtul miliardului. Totodată, ex-deputatul a cerut instanței să asigure caracterul public al procesului de judecată.

”Suntem obligați să cerem transparența proceselor de judecată care vizează furtul miliardului. Avem dreptul să știm ce se petrece la ședințele de judecată. Anume din acest motiv, eu am înregistrat o acțiune civilă pentru a fi recunoscut în calitate de parte vătămată a dosarului cu achitarea despăgubirilor morale și materiale, dar am depus și cererea privind asigurarea caracterului public al ședințelor de judecată. Am avut două credite în bancă la momentul furtului, sunt victimă. Vom vedea decizia sistemului nostru de justiție. Este un precedent. Nimeni nu a mai făcut așa ceva, dar oricare cetățean o poate face și îi îndemn să o facă. Cred că această acțiune civilă va putea developa fața adevărată a acestui regim și cine stă în spatele tăinuirii furtului miliardului. Înregistrarea acestei acțiuni civile îmi va permite să particip la ședințe”, a declarat anterior Petrenco.

Amintim că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au acordat împrumuturi dubioase în valoare totală de 1 miliard de dolari sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB). Banii, care reprezintă aproximativ o treime din activele bancare ale Moldovei, au fost scoase din cele trei bănci, controlate de milionarul Ilan Shor, prin scheme dubioase şi tranzacţii ilicite.

Video: realitatea.md