Пятница, 05 июня 2020 г.
  • EUR: 19.48
  • USD: 17.39
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Președintele României a declanșat procedura de organizare a referendumului privind „continuarea luptei împotriva corupţiei”

11:29 2017-01-24

Класс!Preşedintele României, Klaus Iohannis a expediat marți, 24 ianuarie, Parlamentului de la București scrisori, prin care propune organizarea referendumului național cu privire la „continuarea luptei împotriva corupţiei”. Românii ar putea fi chemaţi la urne pentru a spune dacă sunt de acord cu ordonanța dar şi cu modificările Codului Penal propuse de PSD.

Iohannis contestă cele două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale, scrie news.ro. Parlamentul are la dispoziție 20 de zile să dea un aviz.

”În conformitate cu prevederile articolul 90 din Constituţia României, Președintele Klaus Iohannis a declanșat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, scrie digi24.ro.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale române, scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

"Referitor la declanşarea unui referendum naţional a fost informat şi Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu", mai spune Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării codurilor penale şi a graţierii, afirmând că protestele au arătat că este o temă de larg interes pentru cetăţeni.

„În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept”, a spus Klaus Iohannis.

Tot luni seară, la un post de televiziune, Liviu Dragnea a declarat că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

Curtea Constituțională a decis, în 2006, că şeful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populaţiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca, cenzurându-i decizia. CCR a declarat atunci neconstituțional un articol din Legea referendumului care enumera situaţiile şi temele considerate de interes naţional asupra cărora preşedintele poate solicita referendum.