Пятница, 25 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 16.77
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 18/16 ° Завтра: 22/20 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Avocatul lui Platon: Actuala guvernare nu dorește să se afle adevărul despre furtul miliardului (VIDEO)

16:23 2017-01-23

Класс!Avocații omului de afaceri, Veaceslav Platon semnalează ”abuzuri grave în procesul de judecată a cazului Platon”. În special, apărătorul Eduard Rudenco s-a referit la cele întâmplate în ultima săptămână, în instanța de judecată Buiucani, când omul de afaceri a fost eliminat de la propriul proces. În opinia avocaților, toate acestea demonstrează că ”actuala guvernare nu dorește să se afle adevărul despre furtul miliardului”.

”Vineri (20 ianuarie – n.r.), instanța de judecată Buiucani a hotărât că Platon Veaceslav, mai mult să nu mai participe în instanța de judecată. Adică, a fost înlăturat din sala de judecată. Mâine vom avea ședință de judecată în lipsa lui. Motivul pu care a fost înlăturat din judecată, este cel mai grav – Platon a fost înlăturat PENTRU CĂ VORBEȘTE, pentru că a încercat să explice multstimatului complet de judecată cine este vinovat de comiterea acestui furt odios”, a declarat luni, 23 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, Eduard Rudenco.

Potrivit avocatului, judecătorii de la instanța Buiucani, ”au decis că înaintarea demersurilor în procesul de judecată este o încălcare gravă a mersului bun al ședințelor de judecată”. ”După mine este foarte grav, când judecătorii de la Buiucani au considerat că atunci când inculpatul depune cereri și demersuri în judecată asta este o încălcare a ordinii publice”, afirmă Rudenco.

Mai mult, sursa citată a mai dezvăluit că ”pentru ședința de mâine, instanța a solicitat intervenția avocaților din oficiu”.

”Mâine ar putea să se întâmple următorul lucru – în instanță să nu fie prezent nici Veaceslav Platon, asta deja este constatat prin încheierea instanței de judecată – mâine am putea fi înlăturați și noi, avocații aleși de către Veaceslav Platon. Se încearcă organizarea ședinței cu acuzator de stat, avocați din oficiu pe care Platon nu i-a ales. Sunt încălcări foarte grave a Codului de procedură penală, a Constituției”, a spus avocatul.

În opinia apărătorului, ”tot ce se întâmplă în justiția Republicii Moldova demonstrează că actuala guvernare nu dorește să se afle adevărul despre furtul miliardului”.

”Și ședința cu Filat a fost cu ușile închise, și dosarul Shor – care se află pe masa judecătorilor, acum se încearcă să nu știm ce se întâmplă în cauza Platon. Mai mult, procurorul care a înaintat învinuirea, a solicitat ca pagina de pe Facebook a lui Veaceslav Platon să fie închisă. Nici pe această linie, guvernarea nu vrea ca să se relateze nimic”, a mai anunțat Rudenco.

Amintim că vineri, 20 ianuarie, omul de afaceri, Veaceslav Platon, aflat în arest preventiv și cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în dosarul fraudei bancare de la BC Banca de Economii și judecat într-un proces cu ușile închise a fost alungat din sala de ședințe.

Incidentul s-a produs după ce omul de afaceri, Veaceslav Platon și avocații săi au cerut recuzarea completului de judecători. „Judecătorii m-au dat afară. Nu vor să audă nimic”, a declarat Platon, în momentul în care era scos din sală.

Omul de afaceri, Veaceslav Platon, chiar dacă nu poate discuta cu presa, face declarații în timp ce este escortat pe coridoarele instanțelor de judecată. Săptămâna trecută, Platon a declarat presei că tot ce petrece în dosarul său este un dezmăţ, el fiind ”un prizonier” și că procurorii vor să-i interzică să dețină o pagină pe rețele de socializare, unde din numele său, sunt publicate ”dezvăluirile despre ilegalitățile regimului de guvernare”.

Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, omul de afaceri, Veaceslav Platon, arestat în Ucraina, a fost extrădat în Republica Moldova la 29 august 2016 la solicitarea procurorilor moldoveni.

Potrivit Procuraturii Generale, Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 milioane de lei.

Platon a declarat că „toţi banii au fost furaţi de Plahotniuc”, care ”este principalul beneficiar al furtului miliardului din sistemul bancar al Moldovei”.