Четверг, 28 мая 2020 г.
  • EUR: 19.49
  • USD: 17.69
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Președintele României, acuzat de susținerea ”unui început de lovitură de stat”

10:39 2017-01-23

Класс!Preşedintele României, Klaus Iohannis care s-a alăturat duminică, 22 ianuarie, zecilor de mii de protestatari de la Bucureşti, a fost acuzat de susținerea ”unui început de lovitură de stat”.

Liderul PSD din România, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a scris pe Facebook duminică seară că, la revenirea din SUA, l-a găsit pe președintele României "în fruntea unei noi mineriade", "o manifestație neautorizată împotriva ordinii constituționale", și a calificat protestele ca fiind "un început de lovitură de stat".

"M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva Guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care sta la baza statului de drept. Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date", a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, evenimentele din ultimele zile reprezintă "un început de lovitură de stat".

"E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. (…) Nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență. Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al președintelui Iohannis, viața românilor are nevoie de bunăstare și siguranță", a subliniat președintele Camerei Deputaților.

Amintim că duminică, 22 ianuarie, peste 28 mii de oameni din România au protestat faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului român privind graţierea şi amnistia. Totodată, protestatarii au cerut demisia Guvernului de la București.

„DNA să vină să vă ia!”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, „Ruşine, ruşine să vă fie!”, „România, trezeşte-te!”, „Hoţii stau la puşcărie în democraţie”, au fost lozincile scandate de protestatari.

Protestatarilor de la București li s-a alăturat și Președintele României, Klaus Iohannis care a declarat că participat la protestul din Piaţa Universităţii pentru a-şi manifesta indignarea faţă de faptul că o „gaşcă de oameni politici” vrea să schimbe legislaţia şi să slăbească statul de drept.

„Am venit aici, în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi”, a spus Klaus Iohannis la protestul de la București.

Proteste similare au fost organizate şi alte zeci de oraşe din România: Arad, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Alba Iulia, Târgu Mureș, Suceava, Piatra Neamţ,  Galaţi, Ploieşti,  Baia Mare,  Piteşti, Cluj-Napoca.