Четверг, 13 августа 2020 г.
  • EUR: 19.56
  • USD: 16.61
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 21/19 ° Завтра: 29/27 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Mafia anabolizantelor//Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivi străini

15:47 2016-10-26

Класс!Republica Moldova se află în topul producătorilor mondiali de steroizi anabolizanţi, substanţe ilegale în majoritatea statelor UE, în SUA, dar şi în Rusia. Corupţia, legislaţia permisivă şi protecţionismul politic uşor de obţinut au creat condiţii pentru dezvoltarea în statul nostru a unei industrii întregi de producere a anabolizantelor, aflate la mare căutare pe piaţa neagră din întreaga lume, arată o investigație realizată de portalul anticoruptie.md.

Astăzi, în Republica Moldova funcţionează cel puţin şapte fabrici de producere a anabolizantelor, dintre care patru sunt laboratoare clandestine. Producătorii legali de anabolizante ar avea în spate un fost senator român, un cunoscut businessman moldovean şi un fost preşedinte al Federaţiei de bodybuilding de la Chişinău. Multe dintre aceste anabolizante ajung peste hotare prin contrabandă, în plicuri poştale acceptate şi expediate de ÎS Poşta Moldovei.

4 mai 2016, Aeroportul Internaţional Chişinău. Un avion încărcat cu saci de corespondenţă ai ÎS Poşta Moldovei îşi ia zborul spre Frankfurt. Printre coletele sigilate cu bandă adezivă pe care este imprimată denumirea „Poşta Moldovei” şi cu ştampilă vamală, în avion se găsesc şi trei saci cu sigla „Poşta Moldovei” care conţin pachete mici cu anabolizante. În Aeroportul din Frankfurt, sacii cu medicamente interzise spre export sunt mutaţi într-un alt avion, care de asemenea pleacă spre SUA.

Lunar, prin acest coridor, în SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, dar şi în Australia şi statele CSI ajung de la 5.400 până la 7.800 de colete, fiecare dintre ele conţine anabolizante în valoare de circa 200 de dolari. Valoarea lunară a coletelor cu anabolizante transmise prin intermediul Poştei Moldovei variază între un milion şi un milion şi jumătate de dolari. Potrivit mai multor surse, schema funcţionează de peste zece ani.

Coletele clandestine

Steroizii anabolizanţi şi androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea organismului de a produce ţesut muscular. În ultimul timp, aceste substanţe sunt foarte solicitate în rândul sportivilor şi persoanelor care îşi doresc să crească masa musculară sau să obţină performanţe sportive în termen scurt. În toate statele membre UE, majoritatea statelor CSI, precum şi în SUA, aceste substanţe sunt interzise spre fabricare şi comercializare. În Republica Moldova, producerea celor mai multe anabolizante este însă legală, iar vânzarea - liberă în farmacii.

Coletele cu anabolizante ajung de obicei la Poşta Moldovei pe uşa din spate. Sacii încărcaţi cu steroizi sunt aduşi de multe ori de şoferii poştei rapide EMS care îi recepţionează de la „clienţi” la adrese indicate de către aceştia.

„Locurile sunt diferite şi nu prea îmi amintesc să se repete. Se întâmplă să fie şi la marginea oraşului, sau lângă clădiri în construcţii”, ne dezvăluie surse din cadrul întreprinderii de stat. Din cauza riscului la care sunt expuse aceste persoane, am luat decizia de a le păstra anonimatul. Declaraţiile sunt confirmate însă şi de o înregistrare video care a ajuns în posesia noastră. Din filmuleţ se vede cum un angajat al Poştei Moldovei încarcă în maşina poştei rapide EMS două cutii mari, fără a respecta condiţiile de recepţionare a comenzii: coletele nu sunt cântărite, nu le sunt atribuite coduri de bară, expeditorul nu primeşte un bon de casă. Fostul şef al Centrului de Prelucrare şi Transportare a Poştei (CPTP), Sorin Stati, susţine că în cutiile care apar în imagini se găsesc anabolizante.

Despre aceeaşi schemă de transportare a substanţelor interzise la Poşta Moldovei se menţionează şi în Actul privind controlul complex al activităţii economico-financiare a filialei ÎS Poşta Moldovei, CPTP, întocmit încă în 2012 de către Serviciul Control Financiar şi Audit Intern, condus pe atunci de Sergiu Cebotari, cel care anterior a făcut mai multe dezvăluiri despre contrabanda cu anabolizante de la Poşta Moldovei (Vedeţi aici un fragment din Actul de control).

Trădaţi de bonurile de casă

Ajunşi la Oficiul Poştal 2000, din str. Piaţa Gării 3, din Chişinău, sacii cu anabolizante urcă imediat la etajul trei, la Serviciul poştă scrisori, fără a trece controlul operatorilor poştali şi al vameşului de la oficiul poştal de la primul etaj, care ar fi trebuit să verifice dacă în colete nu se găsesc obiecte interzise. Sursele noastre afirmă că pachetele care ocolesc procedura ar ajunge la poştă deja sigilate cu bandă adezivă Poşta Moldovei, având aplicate codurile de bară (un cod format din două litere şi nouă cifre, folosit pentru a urmări locul de aflare a coletului pe toată perioada transportării – n.r.) şi chiar ştampila vamală. La operatorii oficiului poştal ar fi adusă doar o listă cu coduri de bară care sunt introduse de operatorii poştali în baza de date a Poştei, iar casierii eliberează bonuri de casă pentru transportarea coletelor pe care nici nu le-au văzut în ochi.

Afirmaţiile sunt confirmate şi de documentele care au ajuns în posesia noastră. Astfel, potrivit bonurilor eliberate de un aparatul de casă de la Oficiul Poştal 2000, pe data de 7 martie 2015, în doar patru minute, de la 11.25 şi până la 11.29, casieriţa a eliberat 22 de bonuri de casă, pentru 22 de colete mici, cu greutatea de 250-550 de grame. Adică, pentru a deservi fiecare dintre cei 22 de clienţi diferiţi (în cazul în care ar fi fost o singură persoană, ar fi fost eliberat un singur bon de casă – n.r.), casieriţa a avut nevoie de doar zece secunde. Mai mult, deşi coletele au fost perfectate unul după altul, ordinea numerică a codurilor de bară care le-au fost aplicate nu este respectată. Primul colet are codul de bară „RB022040576MD”, iar următoarele trei, eliberate imediat – „RB022040580MD”, „RB022040562MD”, „RB022040973MD”.


Investigația integrală o găsiți AICI