Вторник, 02 июня 2020 г.
  • EUR: 19.47
  • USD: 17.53
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 11/9 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Starea de urgenţă în Turcia a fost prelungită cu trei luni

17:42 2016-10-13

Класс!Parlamentul turc a votat pentru prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă decretate după lovitura de stat eşuată din luna iulie, fiind avizată astfel solicitarea Consiliului de Securitate turc, ce reuneşte guvernul şi forţele armate, transmite agenţia Anadolu, citată de EFE.

Starea de urgenţă care este acum în vigoare urma să expire pe 19 octombrie. Votul de parlament a urmat unei dezbateri scurte şi nu a pus probleme, având în vedere majoritatea confortabilă a partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Acesta din urmă a declarat că s-ar putea impune prelungirea stării de urgenţă pentru un an întreg, astfel încât să se poată desfăşura acţiunile împotriva reţelei clericului musulman Fethullah Gulen, care trăieşte autoexilat în SUA şi este considerat de autorităţile de la Ankara artizanul puciului eşuat.

Partidul social-democrat CHP, cel mai mare din opoziţie, precum şi cel pro-kurd, HDP, se opun deschis stării de urgenţă, estimând că această măsură este un fel de cec în alb dat guvernului pentru a se 'răzbuna' împotriva adversarilor săi prin măsuri la limita legalităţii.

Ulterior însă, ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a declarat miercuri, la Strasbourg, că Turcia va ridica starea de urgenţă imediat ce situaţia este „complet normalizată", subliniind că pentru moment ameninţarea la adresa instituţiilor ţării încă persistă, relatează AFP.

„De îndată ce situaţia va fi pe deplin normalizată, vom ridica starea de urgenţă însă, sub starea de urgenţă, vom coopera cu Consiliul Europei (CoE) pe care îl vom informa cu privire la toate măsurile pe care le vom lua”, a declarat Cavusoglu în cadrul unei conferinţe de presă la sediul organizaţiei paneuropene, din care face parte şi Turcia.

Săptămâna trecută, comisarul pentru drepturile omului al CoE, Nils Muiznieks, a cerut Ankarei să pună capăt „cât mai curând posibil” stării de urgenţă — care a fost prelungită cu trei luni — instaurată după lovitura de stat eşuată din luna iulie.

„Înţeleg că sunteţi îngrijoraţi”, a afirmat şeful diplomaţiei turce într-un discurs rostit în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), cerându-le membrilor săi să vină în Turcia pentru 'a înţelege gravitatea situaţiei', subliniind faptul că „ameninţarea nu a fost complet eliminată”.

El a afirmat că autorităţile au fost forţate să declare stare de urgenţă pentru 'a încerca să scape de această organizaţie (mişcarea fostului predicator Fethullah Gülen), care se află la originea loviturii de stat eşuate şi care s-a infiltrat în toate mecanismele statului'.

În timp ce autorităţile turce a lansat o campanie de epurări masive împotriva persoanelor suspectate de legături cu Fethullah Gülen, ministrul de externe turc a recunoscut miercuri că unii funcţionari ar fi putut fi destituiţi din greşeală.

„Este adevărat, au fost comise erori. Responsabilitatea noastră este de a le corecta şi de a respecta legea”, a afirmat el, adăugând că 3.000 de funcţionari au fost deja reangajaţi.

Conform cifrelor furnizate de autorităţile turce, 32.000 de persoane au fost arestate în Turcia în cadrul anchetei privind tentativa de lovitura de stat din iulie şi 70.000 fac obiectul unor anchete.

Sursa: agerpres.ro