Пятница, 10 апреля 2020 г.
  • EUR: 19.85
  • USD: 18.28
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.67
Кишинев: 8/6 ° Завтра: 12/10 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Medicii din România intră în grevă generală peste două săptămâni

13:45 2016-09-16

Класс!Asistenţii şi infirmierele, dar şi personalul TESA din sistemul sanitar din România vor declanşa proteste care vor culmina cu o grevă generală pe 31 octombrie în toate spitalele, dacă nu se va ajunge la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare.

Anunțul a fost făcut de sindicaliștii Federației ”Sanitas” după o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi cu cel a Muncii, Dragoş Pâslaru.

Sindicaliştii cer, în continuare, eliminarea inechităţilor din Ordonanţa de Guvern prin care au crescut doar salariile anumitor categorii de angajaţi, potrivit ”romania-actualitati.ro”.

Potrivit președintelui Federației ”Sanitas”, Leonard Bărăscu, citat de agerpres.ro, sindicaliștii au stabilit un calendar de măsuri şi proteste premergătoare grevei din 31 octombrie.

„Începând de astăzi, Consiliul Naţional a hotărât să începem strângerea de semnături în întreaga ţară pentru a putea declanşa conflictul de muncă. Astfel, pe 20 septembrie vom picheta Ministerul Muncii cu peste 200 de oameni, pe 27 septembrie vom picheta Ministerul Finanţelor Publice tot cu 200 de oameni, iar pe 4 octombrie vom picheta Ministerul Sănătăţii cu peste 200 de oameni”, a spus Bărăscu.

Potrivit sursei citate, în data de 11 octombrie, membrii Sanitas vor picheta Parlamentul României în speranţa că acolo vor găsi o rezolvare a problemelor care nu au putut fi soluţionate de Guvern, respectiv de Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice. „Pe 12 octombrie avem o grevă japoneză cu purtarea de banderole, iar în data de 19 octombrie vom avea o grevă de avertisment cu încetarea activităţii timp de două ore, dimineaţa între orele 8:00 — 10:00”, a mai spus preşedintele Sanitas.

Liderul sindical a ţinut să transmită însă un mesaj pacienţilor că pe timpul grevei de avertisment vor putea fi trataţi „chiar mai bine decât în alte zile” şi că nu trebuie să-şi facă probleme.

”Introducerea personalului în totalitate tehnic administrativ în Ordonanţa 20... aici sunt 23.000 de persoane, 1.800 de persoane, funcţionarii publici din Direcţia de Sănătate Publică care au fost excluşi, colegii noştri din asistenţă socială, creşe şi grădiniţe. De asemenea, rezolvarea de urgenţă a diferenţelor majore între spitalele neclinice cu spitalele clinice şi la asistenţii medicali între studii postliceale şi studii superioare, neavând o fişă suplimentară de post şi de asemenea, introducerea de urgenţă şi creşterea veniturilor pentru colegii noştri din asistenţă socială care sunt cei mai prost plătiţi bugetari în acest moment, din România”, a declarat prim-vicepreședintele ”Sanitas”, Marius Sepi.

Federaţia SANITAS reprezintă interesele a peste 100.000 de membri, inclusiv personal medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ.