Четверг, 16 июля 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 17.07
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.63
Кишинев: 21/19 ° Завтра: 29/27 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Autoritățile modifică esențial a treia oară în acest an Legea privind piața produselor petroliere

10:24 2016-09-08

Класс!Guvernul condus de Pavel Filip a decis miercuri, 7 septembrie, să modifice din nou Legea privind piața produselor petroliere ”în mod esențial”, schimbând prevederile care vizează mecanismul de stabilire a preţului de comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat. Aceasta este a treia modificare legislativă a documentului pe parcursul acestui an.

Proiectul de lege adoptat de Executiv prevede modificarea ”mecanismului de stabilire a prețului de comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat”.

Totodată, ”se atribuie în competența Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prerogativa de a ajusta și a stabili, la fiecare două săptămâni, prețul plafon de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat, în funcție de cotațiile internaționale”.

”Modificările şi completările propuse schimbă în esenţă conceptul actualei Legi privind piaţa produselor petroliere în partea ce ţine de stabilirea preţurilor de comercializare a gazului lichefiat şi acordă atribuţii suplimentare ANRE în acest sens, prin instituirea unui mecanism de formare a preţurilor la gazul lichefiat bazat pe plafonarea preţurilor de comercializare cu amănuntul a acestuia”, susține Guvernul.

Potrivit autorilor, amendamentele propuse de Guvern ”vor avea efecte imediate, atât asupra consumatorilor, cât şi a mediului de afaceri, prin limitarea practicilor abuzive la formarea preţurilor la gazele lichefiate, concomitent cu excluderea carenţelor existente în mediul concurenţial, toate acestea în perspectivă fiind orientate spre liberalizarea loială a pieţei care se bazează exclusiv pe principiile economiei de piaţă”.

Însă, unii sunt de părere că Guvernul Filip prezintă o nouă dovadă a caracterului arbitrar al elaborării şi adoptării unor legi care reglementează activitatea de întreprinzător și scoate la iveală atât calitatea actelor legislative, cât şi lupta ce se dă între diferite grupuri de interese pe anumite pieţe.

”În realitate însă tara ar putea să se confrunte cu un deficit de gaz lichefiat. Or, mecanismul propus de calculare a preţului GPL în baza cotaţiilor Argus, nu ar lua în consideraţie o serie de factori, precum costul mare de transport. Or, cea mai mare parte a GPL este importat din Rusia şi Kazahstan”, scrie ”mold-street.com”.

Potrivit sursei citate, unii experţi  susţin că iniţiativa Guvernului şi declaraţiile lui Pavel Filip (precum că ”reparăm o greșeală comisă în Parlament”) au şi o conotaţie electorală. Or adoptarea şi aplicarea rapidă a documentului ar putea duce la ieftinirea de scurtă durată a gazului, ceea ce ar putea aduce şi dividende politice în toiul campaniei pentru alegerea Preşedintelui. 

Documentul urmează să fie prezentat Parlamentului pentru a fi adoptat.