Четверг, 16 июля 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 17.07
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.63
Кишинев: 21/19 ° Завтра: 29/27 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


În ajun de an școlar, majoritatea școlilor din Criuleni au datorii de milioane

11:42 2016-08-25

Класс!În prag de an școlar, majoritatea școlilor din Criuleni s-au pomenit cu datorii de sute de mii de lei, iar unele chiar de milioane și cu riscul de a ajunge în instanța de judecată. Restanțele au apărut după ce, în urmă cu trei ani, autoritățile din raion au aprobat un proiect, prin care instituțiile de învățământ s-au obligat să schimbe toate ușile și ferestrele.

Lucrările au fost făcute în avans, iar datoria urma să fie achitată  timp de trei ani. La expirarea termenului, firma pretinde banii pe care i-a investit, în timp ce directorii spun că nu au de unde plăti, potrivit ”anticoruptie.md”.

Banii pentru finanțarea proiectului au fost luați din așa-numita componentă raională pentru educație, un fond comun al școlilor pentru formarea căruia fiecare instituție alocă până la 3% din propriul buget. Aceşti bani pot fi utilizaţi pentru investiții capitale și alte lucrări costisitoare, dar și în cazul apariţiei unor situaţii de urgență. În cazul școlilor din Criuleni, această sumă nu depășește 5-6 milioane de lei anual.  În același timp, suma contractului pentru schimbarea ușilor și ferestrelor se ridică la 33 de milioane. Astfel, termenul de trei ani pentru achitarea lucrărilor a fost nerealizabil din start.

La trei ani de la semnarea contractului, școlile mai au datorii în sumă totală de  13 milioane lei.  În aceste condiții, școlile vor trebui să plătească pentru uși și ferestre încă cel puțin trei ani înainte, în timp ce termenul de realizare a proiectului a expirat în 2016. 

Schimbarea ușilor și ferestrelor la școlile din Criuleni s-a făcut în conformitate cu Decizia Consiliului raional din 12 iunie 2013. Într-un răspuns oficial adresat Centrului de Investigații Jurnalistice de Consiliul raional Criuleni se arată că proiectul este achitat din surse bugerate, iar costul acestuia se ridică la 33,8 milioane de lei. Perioada de implementare este de trei ani. Licitația a avut loc pe data de 5 august 2013, iar câștigătoare a fost desemnată SRL „Inventconstruct”, o firmă înregistrată la finele lunii iulie a aceluiași an, adică, cu numai câteva zile înainte ca procedura să aibă loc. Potrivit contractului încheiat cu administrația raionului și managerii școlilor, firma se angajase să finalizeze toate lucrările timp de 90 de zile calendaristice. Lucrările au fost efectuate în avans, urmând ca școlile să achite datoriile în mod eșalonat, pe parcursul a trei ani de la data încheierii contractului.

Conform datelor de pe tender.gov.md, SRL „Inventconstruct” a mai câștigat proiecte de eficientizare a energiei. Unul dintre acestea, în valoare de 11 milioane de lei, a fost pus în aplicare în raionul Orhei. Un alt contract, în valoare de 3 milioane, i-a fost atribuit firmei de către IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că SRL „Inventconstruct” este înregistrată într-un apartament din sectorul Centru al Capitalei, iar în calitate de fondatori ai firmei apar Irina Beșliu și Grigore Zaharia.

Contractul cu școlile din Criuleni este semnat, însă, de Vladimir Ivanenco, care figura la acel moment în calitate de director. 

Deși licitația a fost câștigată de „Inventconstruct”, în implementarea proiectului s-a implicat încă o firmă, „Arexim Grup” SRL, înregistrată în anul 2009. Cele două firme au încheiat un acord de asociere prin care au partajat construbuția fiecăreia la realizarea proiectului. „Arexim” și-a asumat 28 de procente, în timp ce „Inventconstruct” a rămas să gestioneze 72 la sută din lucrări.

Actualul președinte al raionului Criuleni, Iurie Andriuță, era consilier în momentul adoptării deciziei cu privire la schimbarea geamurilor și ușilor. Acesta afirmă că atunci când a apărut ideea acestui proiect se opera cu sume mult mai mici: „inițial se vorbea despre 7,5 milioane, ulterior, însă, ne-am trezit cu un proiect de peste 33 de milioane de lei”.

Investigația integrală o puteți citi AICI