Среда, 12 августа 2020 г.
  • EUR: 19.51
  • USD: 16.55
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 27/25 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

Ședința de judecată în dosarul ”grupului Petrenco”, din nou amânată. Avocații susțin că ședința se obstrucționează premeditat

15:56 2016-05-23

Класс!Ședința de judecată în dosarul ”grupului Petrenco”, care urma să aibă loc luni, 23 mai la Judecătoria sectorului Râșcani, amânată din săptămâna trecută, nu s-a mai desfășurat. De această dată, magistratul raportor a invocat motivul îmbolnăvirii subite a președintelui completului de judecată, Natalia Clevadî.

Ședința a fost amânată pentru data de 6 iunie, asta în condițiile în care, la 26 mai expiră termenul de aflare sub control judiciar pentru Grigore Petrenco și camarazii săi, conform recentei hotărâri a Curții Constituționale, care prevede limitarea termenului de eliberare provizorie sub control judiciar la 30 de zile.

Avocatul Ana Ursachi susține că astfel ”se tergiversează procesul în mod intenționat de către comanditarul acestui dosar politic”, pentru că ”în dosarul lui Petrenco se intervine de fiecare dată când apare câte un element crucial și de fiecare dată se îmbolnăvește câte un judecător”.

”Eu nu cred nicio secundă în îmbolnăvirea dnei Clevadî. Chiar dacă  o consider un magistrat demn, respectată în sistem, cred că prin mâna lui Melniciuc, comanditarul a făcut ca ea să ”se îmbolnăvească”. Este un deja vu, devine deranjant. S-a urmărit obstrucționarea acestei ședințe”, a declarat luni, 23 mai, Ana Ursachi.

Potrivit sursei citate, pe lângă lipsa președintelui completului de judecată, de la ședință, unde urmau să fie audiați martorii acuzării, au lipsit și procurorii. ”Procurorii au lipsit conștient de la ședință, aflând despre pretinsa îmbolnăvire a Nataliei Clevadî. Lipsa a fost discutată în prealabil cu toți cei care dirijau elementele comanditare ale acestui dosar. (…) Lipsesc și cei care reprezintă holdingul media al lui Plahotniuc. Odată ce lipsesc cei afiliați lui PLahotniuc, iar presa liberă a venit, ne face să credem că despre absența judecătorului Clevadîi s-a știut nu doar la judecătoria Râșcani și procuratura Râșcani, ci și acolo unde există centrul de comandă a acestui dosar motivat politic”, a mai spus Ursachi.

Totodată, potrivit avocatului, la ședința din 23 mai, apărarea urma să prezinte o cerere privind revocarea totală a controlului judiciar, măsură impusă la 26 aprilie 2016.  

”Pe 19 mai a fost adoptată hotărârea Curții Constituționale care impune limitarea la 30 de zile a termenului de măsură preventivă de control judiciar, care, în cazul lui Grigore Petrenco și camarazilor săi expiră pe 26 mai. Controlul judiciar va expira la 26 mai, dacă este să ne conformăm deciziei Curții Constituționale. Ce facem până pe 6 iunie? În privința lui Grigore Petrenco există invitația Parlamentului European, a APCE, întrevederi la Bundestagul german; în privința altor inculpați am invocat încălcarea dreptului la muncă”, susține avocatul.

Potrivit sursei citate, astfel li se încalcă drepturile constituționale ale lui Grigore Petrenco și camarazilor săi la libera circulație și dreptul la muncă și că va sesiza CEDO și pe acest caz.

Amintim că la 26 aprilie 2016, după aproape 8 luni de arest (la penitenciar și, ulterior, la domiciliu), judecătoria sectorului Râșcani a decis transferarea ex-deputatului Grigore Petrenco și a camarazilor săi din arest la domiciliu sub control judiciar. Însă, pe lângă restricțiile tradiționale, impuse la eliberarea sub control judiciar, instanța de judecată le-a interzis deținuților politici să participe la acțiuni de protest.

De remarcat că fostul deputat, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova” (Blocul Roșu), Grigore Petrenco și camarazii săi, arestați după participarea la protestul antioligarhic din septembrie 2015, au fost recunoscuți drept ”deținuți politici” în raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului, de reprezentanții Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și, de către Guvernul federal al Germaniei.

Video: realitatea.md