Понедельник, 28 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.63
  • USD: 16.86
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.6
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 21/19 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto

PREMIERĂ: În Moldova vine președintele Comitetului de monitorizare al APCE, Stefan Schennach în legătură cu situația deținuților politici și alte cazuri de rezonanță

13:38 2015-12-18

Класс!La data de 21 decembrie, în premieră pentru Moldova, în țara noastră va întreprinde o vizită oficială de două zile, președintele Comitetului de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deputatul Stefan Schennach.

Anunțul a fost făcut de avocatul deținutului politic, Grigore Petrenco, Ana Ursachi, vineri, 18 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

” Un președinte al acestui Comitet de monitorizare a decis să viziteze Republica Moldova, datorită unui înalt grad de alarmare al membrilor Consiliului Europei în legătură cu cazul Petrenco și alte cazuri de rezonanță. Va fi o premieră pentru Republica Moldova. Un oficial de rang atât de înalt, cum este dl Schennach, întreprinde în premieră o vizită în Moldova, membră a Consiliului Europei din anul 1995. În general, astfel de vizite, Președintele Comitetului le întreprinde foarte rar”, a declarat Ana Ursachi.

Avocatul a anunțat că ea personal va avea o întrevedere cu Stefan Schennach în dimineața de luni, 21 decembrie. Totodată, potrivit sursei citate, oficialul european se va întâlni cu deținutul politic, Grigore Petrenco aflat la penitenciar după ce a protestat în fața Procuraturii generale contra regimului oligarhic și cu fostul Premier, Vladimir Filat, încarcerat pentru suspiciuni de acte de corupție și trafic de influență.

”Cunosc despre intenția lui Stefan Schennach cu deținutul politic, Grigore Petrenco la penitenciar. Știu că intenționează să-l viziteze și pe Vladimir Filat”, a anunțat Ursachi.

Sursa citată a specificat că vizita înaltului oficial al Consiliului Europei vine după ce peste 30 de deputați ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au semnat o rezoluție în care l-au declarat pe Grigore Petrenco și camarazii săi drept deținuți politici și au cerut eliberarea lor imediată, solicitarea fiind ignorată de autoritățile moldovenești.

Ulterior, la Chișinău a venit eurodeputatul Andrej Hunko, care l-a vizitat pe Grigore Petrenco și a văzut condițiile de detenție inumane la care este supus și a făcut ulterior un raport public pe acest caz.

Ursachi a mai amintit și de vizita recentă a reprezentantului Parlamentului European, Helmut Sholtz, care a fost împiedicat să intre la penitenciarul nr. 13 pentru a-l vizita pe deținutul politic, Grigopre Petrenco, iar ulterior a participat la ședința de judecată în dosarul Petrenco, urmărind ”actul justiției lui Plahotniuc în acțiune”. Avocatul a amintit că în raportul publicat, oficialul european concluzionează că ”arestul lui Petrenco este mai mult o măsură de reducere la tăcere a celor incomozi; condițiile de detenție sunt inacceptabile și semnalează că această soartă o pot avea toți cei care nu acceptă regulile actualei guvernări”.