Суббота, 26 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 16.77
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 22/20 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Politicieni din Elveţia condamnă represiunile poliţieneşti ale mişcării populare din Moldova

12:59 2015-08-13

Класс!



Guvernarea din Moldova a demonstrat adevărata esenţă a „valorilor europene” pe care pretinde că le împărtăşeşte, dar şi a sfidat bazele unui stat de drept, atunci când a dispus intervenţia în forţă asupra protestatarilor paşnici care îşi revendicau drepturile sociale. Constatarea se conţine într-o Scrisoare de susţinere, semnată de conducerea Partidului Muncii din Elveţia în adresa liderului Blocului Roşu (Casa noastră - Moldova), Grigore Petrenco.

Potrivit documentului, semnat de membrul Biroului politic al Partidului Muncii din Elveţia, Alexandr Enilin, politicienii elveţieni „au urmărit cu atenţie evenimentele din Moldova, protestul justificat al cetăţenilor împotriva majorării tarifelor la electricitate şi gaze, operată arbitrar şi exclusiv în interesul oligarhilor, protest la care aţi participat Dvs. personal şi partidul pe care îl conduceţi. Am urmărit totodată şi represiunea poliţienească a mişcării populare, suprimarea protestului paşnic în centrul Chişinăului şi tentativele de a intimida participanţii”.

„Vă asigurăm de susţinerea totală a luptei justificate a poporului moldovenesc pentru drepturile sale legitime şi condamnăm vehement dispersarea forţată a protestului paşnic. Orice tentativă nejustificată de obstrucţionare a libertăţilor democratice este inadmisibilă, iar dreptul la un protest paşnic este parte indispensabilă a acestora. Condamnăm vehement sfidarea procedurilor juridice fireşti şi implicarea serviciilor de securitate private cu scopul de a suprima protestul civic. Asemenea acţiuni din partea guvernanţilor moldoveni reprezintă o sfidare gravă a principiilor fundamentale ale unui stat de drept şi amintesc tristele pagini ale istoriei de nu demult”, se spune în scrisoare.

Autorii semnalează că „lupta poporului moldovenesc împotriva majorării tarifelor şi pentru păstrarea libertăţilor democratice este deosebit de importantă astăzi, în epoca crizei sistemice a capitalismului, când guvernele burgheze operează optimizări bugetare în detrimentul poporului şi nimicesc drepturile democratice ale populaţiei pentru a-şi păstra puterea antipopulară; şi o susţinem întru totul. Guvernul Moldovei în schimb a demonstrat vădit costul „valorilor europene” ai căror susţinători se declară”.

Amintim că după majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, în Moldova nu încetează protestele civice împotriva deciziilor autorităţilor. Cele mai ample s-au desfăşurat, cu participarea Blocului Roşu, în faţa casei oligarhului Vladimir Plahotniuc din capitală, unde protestatarii au instalat corturi şi au declarat acest teritoriu „orăşel al libertăţii”. După şapte zile de protest paşnic în regim non-stop în faţa casei lui Plahotniuc, în seara zilei de vineri, 31 iulie, poliţişti înarmaţi şi însoţiţi de paramilitari de la agenţia privată de securitate GSS au intervenit în forţă contra protestatarilor paşnici şi au demontat corturile din „orăşelul libertăţii”.  Protestatarii care au făcut lanţ viu în jurul corturilor, au fost târâţi de mâini şi de picioare. Unii dintre ei au fost răniţi, fiind agresaţi de forţele de ordine, alţii arestaţi.

Totul s-a produs după ce în dimineaţa zilei de vineri, 31 iulie, în regim de urgenţă, Curtea de Apel Chişinău a luat decizia de a interzice protestul paşnic din faţa casei lui Plahotniuc şi a dispus demontarea corturilor din „orăşelul libertăţii”, păstrând astfel în vigoare decizia instanţei de la Buiucani. Decizia Curţii de Apel Chişinău privind interzicerea protestelor şi demontarea corturilor a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi protestatarii au refuzat să se conformeze „deciziei ilegale şi anticonstituţionale”.

Suprimarea forţată şi violentă a protestului paşnic şi demontarea corturilor din „orăşelul libertăţii” a fost condamnată de mulţi politologi, partide politice din Moldova, comentatori politici, experţi cu renume şi jurnalişti notorii din ţară. Deja au reacţionat forţe politice din comunitatea Stângii Europene, Partidul de guvernare din Grecia (SYRIZA), care au condamnat acţiunile regimului de guvernare de la Chişinău, calificându-le ca pe unele antidemocratice şi antieuropene. Acţiunile regimului au intrat şi în atenţia presei internaţionale.

Mai mult, acţiunile regimului de guvernare au fost condamnate şi de reprezentanţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Într-o Notă, adresată Premierului Valeriu Streleţ, deputatul în Bundestagul Germaniei şi membru al APCE, Andrej Hunko solicită Guvernului Moldovei investigarea suprimării violente a protestelor paşnice.

Chiar şi aşa, Delegaţia UE în Moldova, oficiul Consiliului Europei, ambasada SUA la Chişinău, deşi au fost somate în repetate rânduri, să reacţioneze faţă de acest caz fără precedent, până acum păstrează tăcere.