Вторник, 22 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.64
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 13/11 ° Завтра: 19/17 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Deputat APCE solicită Guvernului Moldovei investigarea suprimării violente a protestelor paşnice (DOC)

17:43 2015-08-06

Класс!Despre aceasta se spune într-o Notă în adresa Premierului Moldovei, Valeriu Streleţ, semnată de deputatul în Bundestagul Germaniei şi membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Andrej Hunko.

Publicăm textul Scrisorii „privind utilizarea forței împotriva protestatarilor pașnici săptămâna trecută la Chișinău” a deputatului APCE, Andrej Hunko:  

„Stimate Premier, am aflat că săptămâna trecută, proteste pașnice împotriva majorării prețurilor la gaz și energia electrică de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, au fost reprimate prin forță la Chișinău și că participanților la protest le-ar putea fi înaintate acum acuzaţii grave.

Din câte se vede, la 31 iulie poliția și membri ai agenţiei de securitate private au acționat în forță împotriva participanților și au demontat corturile din „Orăşelul Libertăţii”, instalat pe 24 iulie la Chișinău ca o formă de protest. Martori oculari mi-a spus ca participanţii au fost bătuți și că corturile au fost demolate. Două persoane au fost arestate temporar.

Sunt foarte preocupat de asemenea măsuri aplicate faţă de persoane care fac uz de dreptul lor fundamental, democratic și constituțional, dreptul de a protesta pașnic, un drept garantat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ceea ce mă îngrijorează nespus este faptul că a fost deschis un dosar penal pentru a investiga o  presupusă „dezordine în masă”, deși protestul a fost totalmente pașnic. Mă tem că această anchetă ar putea fi folosită pentru a înainta învinuiri împotriva participanților la protest, ca o formă de răzbunare.

Vă rog să fie investigate evenimentele care au avut loc pe 31 iulie și în următoarele zile și să se asigure că toate drepturile constituționale ale persoanelor afectate sunt garantate. Am saluta, de asemenea, măsuri de prevenire ca asemenea acţiuni să nu se repete în viitor”.

Amintim că după majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, în Moldova nu încetează protestele civice împotriva deciziilor autorităţilor. Cele mai ample s-au desfăşurat, cu participarea Blocului Roşu, în faţa casei oligarhului Vladimir Plahotniuc din capitală, unde protestatarii au instalat corturi şi au declarat acest teritoriu „orăşel al libertăţii”. După şapte zile de protest paşnic în regim non-stop în faţa casei lui Plahotniuc, în seara zilei de vineri, 31 iulie, poliţişti înarmaţi şi însoţiţi de paramilitari de la agenţia privată de securitate GSS au intervenit în forţă contra protestatarilor paşnici şi au demontat corturile din „orăşelul libertăţii”.  Protestatarii care au făcut lanţ viu în jurul corturilor, au fost târâţi de mâini şi de picioare. Unii dintre ei au fost răniţi, fiind agresaţi de forţele de ordine, alţii arestaţi.

Totul s-a produs după ce în dimineaţa zilei de vineri, 31 iulie, în regim de urgenţă, Curtea de Apel Chişinău a luat decizia de a interzice protestul paşnic din faţa casei lui Plahotniuc şi a dispus demontarea corturilor din „orăşelul libertăţii”, păstrând astfel în vigoare decizia instanţei de la Buiucani. Decizia Curţii de Apel Chişinău privind interzicerea protestelor şi demontarea corturilor a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi protestatarii au refuzat să se conformeze „deciziei ilegale şi anticonstituţionale”.

Suprimarea forţată şi violentă a protestului paşnic şi demontarea corturilor din „orăşelul libertăţii” a fost condamnată de mulţi politologi, partide politice din Moldova, comentatori politici, experţi cu renume şi jurnalişti notorii din ţară. Mai mult, deja au reacţionat forţe politice din comunitatea Stângii Europene, Partidul de guvernare din Grecia (SYRIZA), care au condamnat acţiunile regimului de guvernare de la Chişinău, calificându-le ca pe unele antidemocratice şi antieuropene. Acţiunile regimului au intrat şi în atenţia presei internaţionale.

Chiar şi aşa, Delegaţia UE în Moldova, oficiul Consiliului Europei, ambasada SUA la Chişinău, deşi au fost somate în repetate rânduri, să reacţioneze faţă de acest caz fără precedent, până acum păstrează tăcere.