Суббота, 26 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 16.77
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 22/20 ° Завтра: 24/22 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Reprezentanţii partidului de guvernare din Grecia condamnă suprimarea violentă a protestului paşnic de la Chişinău

11:05 2015-08-06

Класс!Organizaţia de tineret a partidului Premierului elen, Alexis Tsipras, „SYRIZA” condamnă acţiunile violente ale regimului de guvernare din Moldova în raport cu protestatarii paşnici împotriva majorării tarifelor la resursele energetice. Despre aceasta anunţă o Declaraţie de solidaritate a formaţiunii.

„Tineretul SYRIZA se declară solidar cu acţiunile de protest în masă din Moldova împotriva majorării semnificative a tarifelor de energia electrică și gazele naturale, fapt care a determinat în ultimii ani, privarea unui număr mare de persoane de acces la aceste resurse comune. Energia electrică și gazele naturale, sunt bunuri sociale comune care, prin urmare, ar trebui să fie în gestionate în cadrul unui parteneriat dintre societate şi stat”, se spune în Declaraţie.

Tinerii partidului lui Tdipras condamnă acţiunile regimului de guvernare din Moldova în raport cu cei care au îndrăznit să se opună politicilor devastatoare promovate de autorităţi, se mai anunţă în document.

„Noi condamnăm atacurile nejustificate asupra protestatarilor paşnici, declanşate de agenţii paramilitari privaţi şi poliţie. Lupta noastră pentru a apăra resursele comune nu va înceta, lupta noastră împotriva brutalităţii poliției este constantă. Nu vom permite să fim terorizaţi de armatele lor private, nu vom sta jos, vom câștiga!”, se mai spune în textul Declaraţiei.

Amintim că după majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, în Moldova nu încetează protestele civice împotriva deciziilor autorităţilor. Cele mai ample s-au desfăşurat, cu participarea Blocului Roşu, în faţa casei oligarhului Vladimir Plahotniuc din capitală, unde protestatarii au instalat corturi şi au declarat acest teritoriu „orăşel al libertăţii”. După şapte zile de protest paşnic în regim non-stop în faţa casei lui Plahotniuc, în seara zilei de vineri, 31 iulie, poliţişti înarmaţi şi însoţiţi de paramilitari de la agenţia privată de securitate GSS au intervenit în forţă contra protestatarilor paşnici şi au demontat corturile din „orăşelul libertăţii”.  Protestatarii care au făcut lanţ viu în jurul corturilor, au fost târâţi de mâini şi de picioare. Unii dintre ei au fost răniţi, fiind agresaţi de forţele de ordine, alţii arestaţi.

Totul s-a produs după ce în dimineaţa zilei de vineri, 31 iulie, în regim de urgenţă, Curtea de Apel Chişinău a luat decizia de a interzice protestul paşnic din faţa casei lui Plahotniuc şi a dispus demontarea corturilor din „orăşelul libertăţii”, păstrând astfel în vigoare decizia instanţei de la Buiucani. Decizia Curţii de Apel Chişinău privind interzicerea protestelor şi demontarea corturilor a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi protestatarii au refuzat să se conformeze „deciziei ilegale şi anticonstituţionale”.

Suprimarea forţată şi violentă a protestului paşnic şi demontarea corturilor din „orăşelul libertăţii” a fost condamnată de mulţi politologi, partide politice din Moldova, comentatori politici, experţi cu renume şi jurnalişti notorii din ţară. Mai mult, deja au reacţionat forţe politice din comunitatea Stângii Europene, care au condamnat acţiunile regimului de guvernare de la Chişinău, calificându-le ca pe unele antidemocratice şi antieuropene. Acţiunile regimului au intrat şi în atenţia presei internaţionale.

Chiar şi aşa, Delegaţia UE în Moldova, oficiul Consiliului Europei, ambasada SUA la Chişinău, deşi au fost somate în repetate rânduri, să reacţioneze faţă de acest caz fără precedent, până acum păstrează tăcere.