Вторник, 22 сентября 2020 г.
  • EUR: 19.64
  • USD: 16.66
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.59
Кишинев: 26/24 ° Завтра: 16/14 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


DW: Mimarea reformelor şi tergiversarea implementării lor încep să deranjeze Bruxelles-ul

12:25 2015-03-12

Класс!Republica Moldova primește din ce în ce mai multe semnale și atenționări din partea prietenilor, scrie publicaţia Deutsche Welle, care atestă o schimbare de tonalitate a partenerilor de dezvoltare în raport cu Moldova.

Potrivit sursei citate, este pusă la îndoială posibilitatea implementării reformelor cerute de UE în condițiile unei alianțe minoritare de guvernare, susținută din umbră de Partidul Comuniştilor.

DW mai scrie că mimarea reformelor și tergiversarea implementării lor încep să deranjeze Bruxelles-ul. Prezent la Chișinău, ministrul adjunct de Externe al Slovaciei, Peter Burian, a declarat că „Moldova nu poate tergiversa la nesfârșit implementarea reformelor, deoarece va pierde suportul statelor partenere”. „Este necesar ca Moldova să-și facă sârguincios temele pentru acasă”, a menționat Peter Burian.

Totuși, ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Konrad Pawlik, prezent și el la Chișinău la o reuniune a „Grupului Vîșegrad”, a spus că „Moldova este în continuare lider în cadrul Parteneriatului Estic”, fiind unica țară din acest aranjament european care beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE.

La rândul său, ministrul adjunct de Externe al Republicii Moldova, Iulian Groza, a declarat că la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Riga, Moldova va oferi o viziune proprie cu privire la perspectiva europeană. “Pentru noi contează foarte mult ca acel summit să fie unul al rezultatelor. Și prin intermediul experienței noastre să venim cu argumente pentru a aboli regimul de vize pentru Georgia și Ucraina”, a spus Groza.

Germania și SUA sprijină Moldova, dar vor să vadă reforme

Semnale de îngrijorare la adresa Chișinăului, în ceea ce privește întârzierea reformelor, a transmis și ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. El a menționat luni, după întâlnirea cu omologul său român, că „semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este o ofertă a Bruxelles-ului pentru Chișinău”, iar acum „mingea e în terenul Chișinăului”. „Noul Guvern de la Chişinău are răspunderea de a decide cât de determinat este să meargă pe calea reformelor. Dar noi vrem să vedem aceste reforme”, a menționat Frank-Walter Steinmeier. „Prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a reaşezat relaţia sa cu Uniunea Europeană pe un nou fundament - o bază adecvată pentru relaţiile moldo-europene. (…) Germania și UE vor să sprijine în mod ferm Republica Moldova pe drumul său de reforme. În ceea ce ne priveşte, nu ne vom retrage nici una dintre ofertele făcute Chișinăului şi nici sprijinul”, a menționat ministrul german de Externe.

Un alt semnal a venit din partea noului ambasador al SUA în Republica Moldova, James D. Pettit. Luni, diplomatul american s-a întâlnit cu noul ministru al Justiției din Republica Moldova căruia i-a spus că „e nevoie de mai multă consecvență în lupta contra corupției”: „Vă susținem și vă încurajăm să continuați reformele începute. Este nevoie de mai multă consecvență în lupta contra corupției și în promovarea transformărilor care au loc în justiție, pentru ca toți cetățenii să vadă și să simtă schimbările pozitive care au loc în sistemul judiciar", a spus James D. Pettit.

„Mulțumim! Am montat, dar în priză nu le-am pus”

La rândul său, ministrul Vladimir Grosu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de Statele Unite în implementarea și promovarea reformelor din justiție. "Statele Unite sunt unul dintre principalii susținători ai reformei în acest domeniu. Îmi exprim gratitudinea față de Ambasada SUA la Chișinău, cu ajutorul căreia am reușit să instalăm sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor în instanțe și să asigurăm înregistrarea audio a ședințelor de judecată", a subliniat ministrul Justiției.

De menționat, însă, că deși echipamentul audio, donat de SUA, a fost montat în sălile de judecată din Republica Moldova, instalațiile nu sunt conectate, iar judecătorii imprimă ședințele de judecată cu dictafoane personale.