A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Corneliu Mihalache: Refuzul de acordare a licenței de emisie pentru MOLDNEWS TV vorbește despre angajarea politică a CCA
Воскресенье, 09 августа 2020 г.
  • EUR: 19.68
  • USD: 16.62
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 31/29 ° Завтра: 26/24 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Corneliu Mihalache: Refuzul de acordare a licenței de emisie pentru MOLDNEWS TV vorbește despre angajarea politică a CCA

10:19 2012-11-07

Класс!Refuzul de acordare a licenței de emisie pentru MOLDNEWS TV vorbește despre angajarea politică a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Declarația a fost făcută de membrul CCA, Corneliu Mihalache, care a menționat că ”oligarhizarea și politizarea audiovizualului moldovenesc a atins cote maxime”, iar instituția nu mai reprezintă interesele societății, ci se află în deservirea unui partid din alianța de guvernare.

”Oligarhizarea și politizarea audiovizualului moldovenesc a atins cote maxime. Concentrarea televiziunilor private cu acoperire națională (postul tv PRIME, 2PLUS, Canal 3, și parțial PublikaTV) în mînile unei persoane (Vladimir Plahotniuc) încheie procesul de monopolizare al audiovizualului moldovenesc. Cine pune la îndoială faptul, că Publika TV are un nou stăpîn? Dacă cineva are dubii în acest sens, trebuie să răspundă la un șir de întrebări simple: în ce fel acest difuzor a reușit în timp record să devină o televiziune cu acoperire națională? Cum a reușit să acopere un deficit de cîteva milioane de lei? De ce politica editorială a postului tv admite critici în adresa tuturor jucătorilor plitici, cu excepția Partidului Democrat” - a menționat Corneliu Mihalache.

Mai mult, Mihalache a subliniat, că ”acest scenariu este unul de obținere a întregului control asupra televiziunii publice de către prim-vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc. După ce Legisalativul a numit trei noi membri ai Consiliului de observatori a ”Teleradio-Moldova” (respectiv, aceștia vor reprezenta interesele democraților, liberal-democraților și liberalilor), este evident, că va fi ales și un nou director al ”Moldova 1”, care va fi loial lui Plahotniuc. Astfel, controlul asupra emisiei va fi asigurat în totalitate”.

”Din acest scenariu de obținere a unui control total face parte și lichidarea postului de televiziune NIT, singurul care a criticat autoritățile pe toate direcțiile, dar și refuzul CCA de a acorda licență de emisie pentru MOLDNEWS TV. Conceptul acestui difuzor presupune doar emisiuni de producție autohtonă și cu carater informativ-analitic. CCA însă și-a motivat refuzul prin ”lipsa emisiunilor culturale”. Adică, din punct de vedere juridic, decizia CCA este absolut nemotivată. Aceasta însă este explicabilă din punct de vedere politic. CCA, care se află sub controlul PDM, nu este garant al intereselor societății, ci garantul intereselor de partid. Iar guvernanții nu sunt cointeresați în apariția unei televiziuni, care nu va fi controlată de proprietarul partidului” - a menționat Corneliu Mihalache, specificînd că ”în ultimul timp probleme are și Jurnal TV, singurul canal, care a semnat contracte pentru difuzarea filmelor. A devenit periculos, pentru că acesta nu face parte din (agenția de publicitate) Casa Media”.

În context, Corneliu Mihalache menționează, că ”situația în care se află CCA este mai mult decît delicată. Este evident, că decizia în cazul MOLDNEWS TV, la fel ca și alte decizii politice sunt nemotivate și tendențioase, care pun în pericol dreptul la libera exprimare și reprezintă o cenzură a audiovizualului național. Deasemenea, este evident, că mai devreme sau mai tîrziu, CCA va fi un ”țap ispășitor” pentru politicienii, care de facto au dispus luarea unor decizii de către membrii instituției. Indiscutabil, calea urmată astăzi de audiovizualul moldovenesc este periculoasă, care duce la o limită și care se numește dictatură”.