A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Serghei Lavrov: Interesele Moldovei atestă că cursul promovat se încadrează în constituție și principiul de neutralitate permanentă
Четверг, 29 октября 2020 г.
  • EUR: 19.99
  • USD: 17.03
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.6
Кишинев: 12/10 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Serghei Lavrov: Interesele Moldovei atestă că cursul promovat se încadrează în constituție și principiul de neutralitate permanentă

16:25 2011-11-22

Класс!Interesele Republicii Moldova atestă că cursul promovat este unul echilibrat și se încadrează în constituție și principiul de neutralitate permanentă, și că ea nu ar trebui să neglijeze posibilitățile care se deschid în orice vector geografic. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul întrevederii cu președintele Partidului Co,uniștilor, Vladimir Voronin, de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, socit astăzi la Chișinăul într-o vizită de lucru.

"Eu consider că vizita Dvs. este una semnificativă și în legătură cu situația în care se află țara noastră, și în legătură cu ambianța în care ea se află, dar și în legătură cu obiectivele care rămân în continuare nerealizate, și cu multiple perspective", a spus Vladimir Voronin, menționând că este "încântat de posibilitatea de a se întâlni", mai ales că anume comuniștii au fost ace care "au abordat subiectul privind spațiul eurasiatic în Moldova".

Ex-președintele a făcut o paralelă între interesul declarat în anul 2001 pentru Uniunea cu Rusia și Belarus, și Uniunea Vamală formată în prezent, Spațiul Economic Unic și viitoarea Uniunea Eurasiatică.

"Avem un sondaj, Barometrul Opiniei Publice. În luna mai a fost sondajul precedent. Atunci 70 la sută au optat pentru integrarea europeană, iar acum subiectul privind uniunea eurasiatică a acumulat mai multe puncte procentuale decât integrarea europeană", a spus el.

"Sunt încântat să fiu aici. Sondajele sunt sondaje, există o marjă de eroare statistică, politică. Mult mai important este ca toate deciziile statului privind alegerea vectorului să fie bazate pe interese. Interesele, la care am făcut referire și în cadrul dialogului cu președintele interimar, cu prim-ministrul, ministrul de Externe, reprezintă o confirmare a cursului echilibrat, curs care se încadrează în Constituție, în principiul proclamat de neutralitate permanentă, și se încadrează în acea politică pe care Moldova o promovează. Desigur, nu putem neglija posibilitățile care se deschid în orice vector geografic", a notat Serghei Lavrov.

"Rusia la fel este interesată să se apropie cât mai mult de Uniunea Europeană, însă în același timp, Rusia nu dorește ca acest lucru să fie în detrimentul relațiilor cu alți vecini. Tendințele actuale arată că orice stat, în relațiile sale cu Rusia, trebuie să urmeze cursul de liberalizare maximă a fluxurilor de mărfuri, servicii, capitaluri, forță de muncă. Și aceste principii integraționiste sunt universale", a subliniat el.

Șeful diplomației ruse a mai adăugat că "unii vecini din Occident spun că republicile postsovietice trebuie să se decidă cu cine vor fi ele – cu Rusia sau cu Occidentul – consider că e de la necuratul, ca să nu spun mai mult. Este, pur și simplu, o distorsiune conștientă a stării obiective a lucrurilor".