A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Serghei Lavrov: Rusia nu vede nicio contradicție între integrarea la Vest și Est
Четверг, 29 октября 2020 г.
  • EUR: 19.99
  • USD: 17.03
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.6
Кишинев: 12/10 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Serghei Lavrov: Rusia nu vede nicio contradicție între integrarea la Vest și Est

12:17 2011-11-22

Класс!Rusia nu vede nicio contradicție între integrarea la Vest și Est. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, sosit la Chișinău într-o vizită de lucru.

Potrivit lui, rezultatele sondajului sociologic din Republica Moldova, conform căruia, locuitorii își doresc mai degrabă integrarea în Uniunea Vamală, decât în UE, nu se contrazic reciproc.

"Indiferent de rezultatele sondajului de opinie publică, nu există și nici nu poate să existe o contradicție între procesele de integrare la Vest și Est. Aceste procese atestă doar un singur lucru: libertatea circulației mărfurilor, capitalurilor, serviciilor. În al doilea rând, acest lucru este recunoscut chiar de UE – în actele semnate între Rusia și Uniunea Europeană în anul 2004 a fost consemnat că procesele de integrare trebuie să fie compatibile", a spus ministrul.

"În al treilea rând, sunt convins că, indiferent de teorii, sondaje de opinie publică, declarații politice comentate de politicieni, în dilema – încotro să mergem: la stânga sau a dreapta – alegerea o fac cei care trăiesc și muncesc. Cetățenii Moldovei, mai ales, migranții care muncesc în Rusia, își au atitudinea lor faţă de aceste idei şi subiecte. Oamenii de afaceri din Moldova care câștigă bani colaborând în proiecte cu mediu de afaceri din FR ar avea o poziție proprie cu privire la acest subiect, și este important că fiecare ţară decide cum să se dezvolte mai departe, ţinând cont de amplasarea geografică, de contextul economic, și sunt convins că RM acționează anume în acest mod, – cel puțin, noi nu avem impresia că ea ar alege între UE şi FR. În principiu, frontierele ar trebui să capete treptat un caracter convențional, exact așa cum are loc în Europa, Uniunea Vamală, spațiul economic unic și, în perspectivă, Uniunea Economică Eurasiatică", a mai adăugat Serghei Lavrov.

Șeful diplomației ruse a subliniat că "CEEA este un mecanism deschis" și "totul va depinde de dorința și disponibilitatea țării respective, care va decide să recurgă la aderare".

Amintim, Sondajul sociologic a arătat că 45,6 la sută din populație ar fi optat în cadrul unui referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală, în timp ce, pentru integrare europeană s-ar fi pronunțat doar 33,8 la sută. 8,7 la sută nu ar fi ales nici una dintre aceste două opțiuni.

Ceva mai devreme, șeful delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel, a anunțat despre imposibilitatea integrării concomitente în UE și la Est, spunând că "dacă Moldova tinde spre un regim aprofundat al comerțului cu UE, ea ar trebui să se decidă pe ce cale va merge, deoarece UE și Uniunea Vamală sunt lucruri incompatibile pentru noi", declarând totodată că ia în serios rezultatele sondajului sociologic.

De notat, că anul trecut ministrul de Externe, Iurie Leancă într-un interviu pentru postul de radio Vocea Basarabiei a menționat că nu crede în posibilitatea integrării simultane la Vest și Est, deoarece "nu există tradiții și obiceiuri și nu văd nicio altă formulă și nicio șansă pentru ca Republica Moldova să supraviețuiască, decât să dobândească libertate și, mai mult, sprijinul politic, economic și financiar, decât să se integreze în Uniunea Europeană", a calificat încercările de a stabili relații echivalente și deschise cu Estul și Vestul drept o încercare "de a se menține pe doua scaune simultan".