A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Prim-ministrul Vladimir Filat și liderul autoproclamatei RMN nu au ajuns la nici un nou acord în cadrul întrevederii de la Bender
Четверг, 29 октября 2020 г.
  • EUR: 19.99
  • USD: 17.03
  • RUB: 0.22
  • UAH: 0.6
Кишинев: 12/10 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Prim-ministrul Vladimir Filat și liderul autoproclamatei RMN nu au ajuns la nici un nou acord în cadrul întrevederii de la Bender

16:58 2011-11-21

Класс!Prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat și liderul autoproclamatei RMN, Igor Smirnov nu au ajuns la nici un nou acord în cadrul întrevederii de la Bender, confirmând doar angajamentele asumate anterior.

În special, părțile au anunțat că la 30 noiembrie la Vilnius vor avea loc negocerile oficiale în format "5+2", s-au arătat dispuși să urmeze recomandările Comisiei Unificate de Control pentru depășirea crizei în privința satului Pohrebea și digului HCE de la Dubăsari, să creeze grupuri comune pentru examinarea problemelor privind reluarea transportului feroviar de mărfuri prin Transnistria și restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului, stabilirea relațiilor dintre cele două organe de ordine pentru schimbul de informații. Toate aceste acorduri au fost deja realizate anterior, însă executate de cele două părți în măsură diferită.

Totodată, problema deblocării traficului feroviar și restabilirea legăturii telefonice este de aproape doi ani discutată de către Vladimir Filat fără nici un progres, iar Tiraspolul acuză periodic Chișinăul de lipsă a voinţei politice.

În același timp, premierul a notat că "oricine va negocia în numele Tiraspolului va fi partenerul nostru de dialog", adăugând că "noi nu recunoaștem aceste alegeri [ale liderului din Transnistria]", însă trebuie "să purtăm negocieri cu acei care reprezintă regiunea transnistreană".

"Igor Smirnov – nu este un interlocutor prea comod, însă noi reușim să discutăm problemele", a încheiat premierul moldovean.

Totodată, cei doi au apreciat în mod diferit faptul că Tiraspolul vorbește despre egalitatea părților, iar Chișinăul despre imposibilitatea de a aborda problema în așa manieră.

Potrivit premierului moldovean, "nimeni nu a abordat problema astfel [, încât părțile în cadrul negocierilor sunt egale]. Am discutat probleme concrete și am convenit asupra unor lucruri concrete", în timp ce Igor Smirnov a declarat că "egalitatea în drepturi în cadrul negocierilor este recunoscută de toate părțile, un alt lucru este dacă părțile respectă sau nu. 84 de documente au fost semnate în acest sens".

"Cel mai bun viitor care poate fi, cum la noi o susține toată lumea, este că la voi există etnii băștinașe și nebăștinașe, iar la noi nu există minorități naționale – minunat, pentru că noi avem un viitor. Avem un stat – Republica Moldovenească Transnistreană. Sunt semnate documente, că noi suntem egali în drepturi. În ele sunt descrise relațiile juridice de stat, independența economică", a spus liderul autoproclamatei RMN.

"În primul rând, noi vom reveni la aceste documente semnate. În primul rând, noi vom ridica problema privind reglementarea activității și garanțiile de executare a deciziilor. Este poporul transnistrean și noi vom apăra în mod ferm această poziție", a încheiat el.