A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Eduard Baghirov a fost pus oficial sub acuzare; Rusia cere comutarea pedepsei în interdicție de a părăsi țara
Воскресенье, 09 августа 2020 г.
  • EUR: 19.68
  • USD: 16.62
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 23/21 ° Завтра: 27/25 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Eduard Baghirov a fost pus oficial sub acuzare; Rusia cere comutarea pedepsei în interdicție de a părăsi țara

13:36 2011-09-28

Класс!Scriitorul rus Eduard Baghirov a fost pus oficial sub acuzare. Din comunicatul Ministerului rus de Externe urmează că inculpatul a fost pus sub acuzare în baza articolului 285.1 Cod Penal al Republicii Moldova "Organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor".

La 27 septembrie Ambasada Federației Ruse la Chișinău a trimis Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova o notă de protest în legătură cu faptul că Eduard Baghirov continuă să fie ținut în arest, fiind acuzat nefundat, și supus unor presiuni psihologice constante pentru a obține mărturii favorabile pentru anchetă.

"Paradoxul situației constă în aceea că în urma anchetei care a durat mai mult de doi ani, pentru investigarea circumstanțelor evenimentelor din acea perioadă, Eduard Baghirov a devenit singurul suspect în acest caz. Totodată, principalii instigatori ai manifestațiilor de protest, care nu au ascuns implicarea sa în organizarea demonstraţiilor antiguvernamentale, nu au intrat în vizorul organelor de anchetă moldovenești, ba mai mult, au căpătat o aureolă de „eroi și apărători ai revoluției din aprilie”, se subliniază în comunicatul MAE.

În acest sens, partea rusă susține că „se creează impresia că procesul examinării cazului lui Baghirov este tergiversat intenționat și cetățeanul rus a devenit ostaticul unor divergențe politice”, însă „partea rusă, în repetate rânduri, a adus la cunoștința părții moldovenești că nu va accepta această situație absurdă și se așteaptă ca Chișinăul să respecte strict angajamentele internaționale asumate în domeniul protecției drepturilor omului".

"În acest sens, ne exprimăm cererea de eliberare imediată a lui Eduard Baghirov din arest, cu interdicția de a părăsi țara până la finalizarea dezbaterilor judiciare, ceea ce ar fi conform cu normele general recunoscute în domeniul drepturilor omului și nu ar fi creat un iritant inutil în relațiile bilaterale", se subliniază în comunicat.

Eduard Baghirov a fost arestat în capitala Republicii Moldova la 16 iunie 2011, fiind acuzat de implicare în violențele în masă din 7 aprilie 2009. În timpul detenţiei sale el a avut zeci de întâlniri informale cu angajații procuraturii și SIS-ului, dar oficial a fost supus doar unui singur interogatoriu formal. Potrivit bloggerului, arestul său a fost dictat de preşedintelui interimar, Marian Lupu, cu scopul de a obține informații compromițătoare despre Mark Tkaciuk, deputatul Partidului Comuniștilor din opoziție.