A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Comisia Europeană a criticat performanțele pretinse de Moldova în domeniul combaterii traficului de persoane, combaterii corupției și spălării banilor
Пятница, 14 августа 2020 г.
  • EUR: 19.79
  • USD: 16.71
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Comisia Europeană a criticat performanțele pretinse de Moldova în domeniul combaterii traficului de persoane, combaterii corupției și spălării banilor

09:20 2011-09-24

Класс!Comisia Europeană a criticat performanțele pretinse de Republica Moldova în domeniul combaterii traficului de persoane, combaterii corupției și spălării banilor. Cel puțin așa arată raportul privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană și realizarea Planului de acțiuni pentru liberalizare. CE consideră că Moldova evită măsurile de determinare a performanței acțiunilor întreprinse în aceste domenii, ceea ce face dificilă evaluarea acestora.

Comisia Europeană a criticat performanțele pretinse de Republica Moldova în domeniul combaterii traficului de persoane, combaterii corupției și spălării banilor. Cel puțin așa arată raportul privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană și realizarea Planului de acțiuni pentru liberalizare.

În special, partea europeană nu a reușit să stabilească pe cât de eficiente sunt măsurile autorităților moldovene în cauza combaterii traficului de persoane, deoarece "planul național [privind combaterea traficului] include în sine termene, obiective concrete și rezultate așteptate, însă el nu include indicatorii măsurabili de performanță".

De asemenea, Comisia Europeană s-a arătat sceptic și în aprecierea măsurilor de combatere a corupției, subliniind că recomandările Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO) sunt implementate.

"Nu este clar cum aceste recomandări specifice sunt puse în aplicare. Pentru a eficientiza cadrul juridic în domeniul prevenirii și combaterii corupției, este necesar de prevăzut dispoziții cu privire la monitorizarea conflictelor de interese, declarațiilor de avere și finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale", se spune în raport.

Ridică semne de întrebare și reforma centrului pentru combaterea crimelor economice și corupției, "deoarece consolidarea instituțională a acestuia urmează a fi bazată pe un sistem de operare existent și urmează a fi sprijinită de suficiente resurse financiare și umane".

Cerințe similare au fost prezentate și la capitolul combaterea spălării banilor, unde UE consideră necesară "aplicarea indicatorilor de performanță, în special referitor la spălarea banilor și mărimea surselor restituite".

În plus, raportul se mai referă la necesitatea aplicării în continuare a convențiilor și acordurilor în domeniul protecției drepturilor omului, libertății de conştiinţă, antidiscriminării, etc.

Următorul raport privind realizarea de către Moldova a planului de acțiuni pentru liberalizare va apărea la finele anului curent.