A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Toate componentele Alianței pentru Integrare Europeană au refuzat convocarea sesiunii extraordinare în legătură cu atacurile raider asupra băncilor din țară
Вторник, 04 августа 2020 г.
  • EUR: 19.55
  • USD: 16.67
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.6
Кишинев: 18/16 ° Завтра: 25/23 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Toate componentele Alianței pentru Integrare Europeană au refuzat convocarea sesiunii extraordinare în legătură cu atacurile raider asupra băncilor din țară

11:35 2011-09-09

Класс!Partidul Liberal Democrat nu a susținut cererea Partidului Comuniștilor privind convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru organizarea audierilor privind cazurile de atac raider asupra sistemului financiar-bancar din Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de deputatul PCRM, Sergiu Sârbu în cadrul unui briefing special.

„Pentru prima dată în istoria Moldovei, conducerea Parlamentului a ignorat cererea a 35 de deputaţi şi a refuzat convocarea sesiunii extraordinare pe problema asigurării securității economice a statului. Este un caz fără precedent deoarece, în mod direct şi fără niciun argument, a fost încălcată Constituția. Argumentele expuse la Birou sunt nu numai neîntemeiate şi ilegale, dar și ridicole", a spus el.

Deputatul a subliniat că exponenții Alianței pentru Integrare Europeană în Biroul Permanent, „inclusiv reprezentanții PLDM, care mai ieri se zbăteau pentru o ședință extraordinară, au respins demersul în unanimitate”, încălcând, în opinia lui, Constituția și Regulamentul Parlamentului.

Deputatul Grigorie Petrenco a adăugat că „au avut de suferit nu numai investitorii străini, a fost grav prejudiciat sistemul bancar al Moldovei în ansamblu, a fost subminată credibilitatea instituțiilor financiare ale țării noastre – în cele din urmă, vor avea de suferit cetățenii țării. Este o lovitură puternică asupra reputației țării în ansamblu, asupra perspectivelor de integrare europeană".

"Toate aceste atacuri, și dumneavoastră ați fost martori, au avut loc în condiții de pasivitate totală din partea conducerii și organelor competente din republică. În țară au revenit practicile de atacuri raider din anii 90, schemele criminale din anii 90. Pe acest fundal de plâns cu sughițuri al conducerii guvernului, arătându-se îngrijorată de situație, pare foarte nesinceră și neajutorată. PCRM a decis să inițieze convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, pentru că este pusă în pericol securitatea economică a țării, în pericol sunt sistemul financiar-bancar, stabilitatea depozitelor cetățenilor. În aceste condiții, noi am decis să convocăm sesiunea, în cadrul căreia urmau să fie audiați guvernatorul Băncii Naționale, procurorul general, directorul CCCEC, pentru ca ei să răspundă la întrebările acumulate”, a subliniat parlamentarul, menționând că aceste instituții nu îndreptățesc milioanele de lei cheltuite pentru ele.

"Prin semnarea acestei cereri, noi nu am avut nici o îndoială că sesiunea va fi convocată. Acest lucru este prevăzut și în Constituție, și în Regulamentul Parlamentului. Și, de fapt, astăzi biroul permanent urma să stabilească când va fi convocată – astăzi, până la sfârșitul zilei, mâine sau duminică. Însă ședința de astăzi a biroului a fost un moment al adevărului. Efectivul de astăzi a biroului permanent compus din reprezentanții alianței a decis în unanimitate să refuze convocarea sesiunii extraordinare pe acest subiect. Astăzi, după ședință a devenit clar că partidele alianței nu prezintă nici o diferență fundamentală în ceea ce privește problema atacului raider, nu există nici o disensiune. Toți ei, de fapt, au decis să ascundă situația din sistemul bancar”, a încheiat el.