A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Serviciul de Informații și Securitate ar fi deținut din anul 2007 informații referitoare la pregătirea revoltelor în masă din Republica Moldova
Пятница, 14 августа 2020 г.
  • EUR: 19.79
  • USD: 16.71
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Serviciul de Informații și Securitate ar fi deținut din anul 2007 informații referitoare la pregătirea revoltelor în masă din Republica Moldova

10:43 2011-09-09

Класс!Serviciul de Informații și Securitate ar fi deținut din anul 2007 informații referitoare la pregătirea revoltelor în masă din Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de fostul șef serviciului de contraspionaj, colonel în retragere al Serviciului de Informații și Securitate, Ivan Mahu, într-un interviu pentru ziarul Puls.

"Datorită informațiilor operative și secrete, la finele anului 2007 serviciul de contraspionaj deja a înțeles că și în Moldova se va încerca realizarea scenariului „de lovitură democratică”. Trebuia doar de stabilit „momentul X”. Acesta a sosit în aprilie 2009”, a spus el, menționând că ”la acel moment în Moldova au început să vină personalități interesante. Astfel, părăsind țara ca șoferi de TIR-uri, niște sârbi la Chișinău s-au dovedit a fi consilieri în cadrul unor organizații străine de promovare a democrației . Simultan, în capitală s-au pomenit cetățeni din Georgia, Ucraina, Kârgâzstan, care au jucat un rol activ în „revoluțiile de catifea” la nivel național din țările sale de baștină.

"În toate domeniile de analiză noi am descoperit elemente premergătoare evenimentelor cunoscute", a adăugat el.

Ivan Mahu a subliniat că astăzi "multe lucruri trebuie lăsate în afara parantezelor, deoarece aceste fac parte din categoria informațiilor clasificate".

"Referitor la evenimentele din 7 aprilie, am scris un raport voluminos de o sută de pagini tipărite. Unde este acum – eu nu sunt la curent. Nu este deloc complicat de a restabili adevărul despre 7 aprilie. Însă subiectul anchetei a fost înlocuit. Autoritățile astăzi se interesează de "torturile din noaptea de 7-8 aprilie", dar nu de pregătirea și tentativa de lovitură de stat sub masca transformărilor democratice", a subliniat colonelul.

Potrivit lui, actuala guvernare din Moldova și conducătorii organelor de securitate națională deja au retrogradat sau concediat din rândurile SIS-ului pe toți cei „care au lucrat la identificarea și contracararea activității de subminare, desfășurate de serviciile speciale străine pe teritoriul Republicii Moldova până în anul 2009, au fost retrogradați, trimişi să lucreze în structuri de alt profil, iar în locul acestora au fost desemnate persoane loiale actualelor tendințe ale serviciilor speciale".