A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Căutarea locurilor de muncă pentru cadrele didactice disponibilizate în cadrul programului de „optimizare” nu constituie prioritate pentru actuala guvernare din Moldova
Четверг, 16 июля 2020 г.
  • EUR: 19.53
  • USD: 17.07
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.63
Кишинев: 21/19 ° Завтра: 29/27 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Căutarea locurilor de muncă pentru cadrele didactice disponibilizate în cadrul programului de „optimizare” nu constituie prioritate pentru actuala guvernare din Moldova

14:17 2011-09-06

Класс!Căutarea locurilor de muncă pentru cadrele didactice disponibilizate în cadrul programului de „optimizare” nu constituie prioritate pentru actuala guvernare din Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi pentru jurnaliști.

El a relatat că "la etapa inițială" guvernul intenționa doar să asigure "o înțelegere deplină a necesității de a lichida școlile" și, lichidarea propriu-zisă a acestora, după care s-ar fi angajat în căutarea locurilor de muncă pentru încadrarea în câmpul muncii a pedagogilor rămași fără sursă de existență.

"Când se va ajunge la o înțelegere deplina a faptului, că școala trebuie reorganizată și toți vor accepta acest lucru, iar elevii sunt transportați deja la școlile raionale – va începe cea de-a doua etapă – când trebuie să se răspundă la întrebarea, ce servicii trebuie să fie în aceste școli și cum se va lucra cu restul cadrelor didactice", a declarat ministrul, subliniind că "tot tărăboiul este legat numai de prima fază".

"Această etapă este una foarte dificilă, neplăcută, dar arhinecesară. Ulterior, deja va începe etapa a doua, când noi ne vom ocupa temeinic și de acești profesori, și de spațiile școlare și educaționale eliberate", a menționat ministrul Educației.

În plus, ministrul a remarcat că în buget au fost prevăzute surse pentru recalificarea profesorilor, iar școlile reorganizate vor fi, în timp, transformate în „centre educaționale”, în care „se va desfășura activitate educațională extracurriculară și extrașcolară”.

Mihail Șleahtițchi a adăugat că, în prezent, în țară se înregistrează un declin demografic și nu există surse pentru întreținerea școlilor, însă pedagogii concediați deja astăzi, în viitor „(când vor fi copii și bani) vor fi antrenați în activitatea acestor centre”.

Reamintim, că în cadrul programului de „optimizare” și „reorganizare” a cheltuielilor bugetare în domeniul educației, la 1 septembrie în republică nu și-au deschis ușile circa 20 de instituții de învățământ. În același timp, partidele componente ale Alianței pentru Integrare Europeană, în cadrul campaniei electorale, au evitat să discute despre închiderea școlilor de la sate, pentru a nu-și compromite rezultatele la alegeri.